Strategic choices of firms in developing countries between technology transfer and R&D - Oğuz, Serap (My University, 2000)
Gelişmekte olan ülkelerde firmaların araştırma geliştirme faaliyetleri ve teknoloji transferi arasındaki stratejik seçimleri ve bunların verimlilik üzerindeki etkileri üzerine çalışmalar mevcuttur. Bu çalışmaların çoğu, yıllar boyunca teknoloji transferinin araştırma geliştirme çalışmaları üzerindeki olumlu ya da olumsuz etkileri üzerinde yoğunlaşır ve kimi, teknoloji transferinin, teknoloji alan firmanın kendi teknolojisini oluşturmasına kadar giden araştırma geliştirme faaliyetleri üzerindeki tetikleyici etkisinden bahsederler. Bu çalışmada Türk cam ambalaj sektörü örnek sektör olarak seçilmiş ve ilk olarak geliştirme faaliyetlerine yönelik motivasyonlara baz teşkil etmek üzere pazar şartları analiz edilmiştir. Pazarda hakim konumdaki firma Şişecam, hem ikame mallar hem de uluslararası rakipleriyle rekabet etmektedir. Teknoloji transferi ve son zamanlarda ağırlık kazanan araştırma geliştirme çalışmalarının etkilerini kıyaslamak üzere son 15 yıllık üretim ve faaliyet datası kullanılmıştır. Farklı maliyet faktörleri ve fiyatlar üzerindeki değişim ve etkileşim ayrı ayrı sunulmuştur. Sonuçlar, Schumpeter'in hakim konumdaki bir firmanın da rekabetçi pazar şartları sağlandıkça, geliştirme faaliyetlerinde bulunma konusunda motivasyonunun ve bunun ötesinde ciddi geliştirme projelerini yürütmek için yeterli finansal gücünün bulunmasına bağlı olarak başarıya ulaşma ihtimalinin daha yüksek olacağı konusundaki görüşünü desteklemektedir. Şişecam'ın pazar şartlarından dolayı oluşan motivasyonunun geliştirme faaliyetlerinin yoğunlaşmasına neden olduğu ve araştırma geliştirme faaliyetlerinin özellikle işgücü üzerinde verimliliği arttırmada daha etken olduğu gösterilmiştir. Fiyatlarda da maliyetlere paralel bir düşüş trendi görülebilmektedir.

There are studies that analyze the strategic choices of firms in developing countries, between research and development and technology transfer, for their effects on productivity. Most of these studies concentrate on, how technology transfer affected domestic research and development over years and some mention about the trigger effect of technology transfer on domestic research activities, which may go up to formation of the technology buyer firm's own technology. In this study, Turkish container glass sector is chosen as the example sector and the market conditions are analyzed first to form a basis for the incentives of innovative activities. The dominant supplier firm in the market, Sisecam faces competition both from the supplementary products sectors and from the international competitors. Production and cost data of the last 14 years is used to analyze and compare the effects of both technology transfer and research and development activities, which gained weight compared to technology transfer during these years. Effects on different cost items are presented separately as well as the changes in pricing. Results have supported Schumpeterian view that even a dominant firm may have incentive for innovative activity as long as the contestable market conditions are satisfied, besides achievement is much more probable for dominant firms as they have enough financial means to carry out serious development projects. It is shown that, incentive of Sisecam due to market conditions caused intensification of innovative activities and research and development has been more productive, mainly on labor productivity. A decreasing trend in prices in parallel with costs is visible.
Keywords: GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER_EKONOMİK DURUM; Genel yönetim; PAZAR ARAŞTIRMASI; Pazar araştırması ve analizi; Pazarlama yönetimi