The predicting ability of preliminary and final consumer confidence indices - Yegek, İlkin İlke (My University, 2023)
Tüketici güven endeksleri, gelecekteki ekonomik görünümle yakından ilişkili olduğu varsayılan güncel göstergelerdir. Bu endeksler sırasıyla ön ve nihai sonuçlar olarak hem ay ortasında hem de ay sonunda yayınlanır. Bununla birlikte, ön endekslerin güvenilirliği ve öngörü yeteneğine genellikle gereken önem verilmemektedir. Bu tez, ekonomik değişkenler ile tüketici güveni arasındaki ilişkiyi hem ön hem de nihai verileri kullanarak incelemektedir. Analiz, gelişmekte olan Türkiye ekonomisi için Nisan 2010-Ocak 2023 dönemini kapsamaktadır. Bu çalışmada tüketici güven endeksi ile döviz kuru, işsizlik, borsa endeksi ve para arzı gibi finansal ve ekonomik değişkenler arasındaki ilişki, frekans alanı Granger nedensellik yöntemi ve dalgacık ortak hareket analizi kullanılarak incelenmiştir. Sonuçlar, işsizlik dışında tüm değişkenlerin hem ön hem de nihai tüketici güven endeksleri ile uzun vadeli nedenselliğe sahip olduğunu göstermektedir. Daha kısa vadede ise döviz kuru ve ön güven arasında bir nedensellik görülürken, borsa endeksi ile tüketici güven endeksinin her iki versiyonu arasında da tüm dönemlerde nedensellik gözlenmektedir. Endeksler kendi aralarında yüksek düzeyde nedensellik göstermektedir. Akabinde dalgacık ortak hareket analizinde tüketici güveni ile döviz kuru arasında hem kısa hem de uzun vadede negatif birlikte hareket gözlemliyoruz. Buna karşılık, kısa ve orta vadede borsa endeksi ile tüketici güveni arasında pozitif, para arzı ile tüketici güveni arasında ise negatif ortak hareket görülmektedir. Genel olarak, bu çalışma, ekonominin durumunu değerlendirmede tüketici güveninin önemini ve tüketici davranışına ilişkin etkili içgörüler sağlama becerisini vurgulamaktadır. Ayrıca ampirik bulgular, ekonomik eğilimleri tahmin etmede ve tüketici duyarlılığındaki değişiklikleri tahmin etmede ön yayınların yararlılığını göstermektedir.

Consumer confidence indices are timely indicators that are assumed to be closely related to the future economic outlook and are typically announced in both the mid-month and end-month periods as preliminary and final results, respectively. However, the reliability and predictive ability of the preliminary releases are often underestimated. This thesis investigates the relationship between economic variables and consumer confidence, using both preliminary and final data. The analysis covers the period from April 2010 to January 2023 for the emerging economy of Turkey. In this study, we examine the relationship between the consumer confidence index and financial and economic variables, such as exchange rate, unemployment, stock exchange index, and money supply, using the frequency domain Granger causality method and wavelet comovement analysis. The results indicate that all variables have long-term causality with both the preliminary and final consumer confidence indices, except for unemployment. In the shorter term, the exchange rate causes preliminary confidence, while causality is observed between the stock exchange index and both versions of the consumer confidence index in all periods. The indices show a high level of causality among themselves. Subsequently, in the wavelet comovement analysis, we observe a negative comovement between consumer confidence and the exchange rate in both the short and long terms. Conversely, in the short and medium terms, positive comovement is observed between the stock exchange index and consumer sentiment, whereas negative comovement emerges between money supply and consumer confidence. Overall, this study highlights the importance of consumer confidence in assessing the state of the economy and its ability to provide effective insights into consumer behavior. Moreover, the empirical findings demonstrate the usefulness of preliminary releases in predicting economic trends and anticipating changes in consumer sentiment.
Ön ve nihai tüketici güven endekslerinin öngörü gücü
Keywords: Consumer confidence; Economic development; Ekonomik kalkınma; emerging market; financial market variables; finansal piyasa değişkenleri; gelişen ülkeler; predictive ability; tahmin gücü; Tüketici güveni