Bankalarda hizmet pazarlaması ve alternatif dağıtım kanallarından olan internet bankacılığı ile mobil bankacılığın gelişiminin finansal hizmet pazarlamasına etkisi - Karakışla, İlhan (My University, 2019)
Bankacılık sektörünün finansal anlamda en önemli işlevi, sermaye ve girişimciyi bir araya getirmesidir. Bankalar, finansal sistemde yer alan fonları, ekonomik anlamda en fazla fayda sağlayacak alan ve sektörlere aktarma çabası içindedir. Bu nedenle ülke ekonomisine katkıları büyüktür.Bankacılık faaliyetlerinin katkı sağladığı bir diğer husus ise kayıt dışı ekonomiyle mücadeledir. Bankalar tarafından her verinin kayıt altına alınıyor olması nedeni ile ekonomik faaliyetlere ilişkin fon aktarımlarının bankalar aracılığıyla gerçekleştirilmesi kayıt dışı ekonomi ile mücadele açısından önemlidir.Bilgi teknolojilerinin gelişmesi ve özellikle internet kullanımının yaygınlaşması bankacılık sektörünün gelişimini büyük oranda etkilemiştir. Teknolojinin gelişmesi birlikte kullanılmaya başlanan internet bankacılığı; banka şubesine gitmeksizin bankacılık işlemlerinin uzak bir ortamda yapıldığı dağıtım kanalı olup müşterilerin internet bankacılığını benimsemesi bu dağıtım kanalının gelişmesine katkıda bulunmuştur. Günümüzde müşteriler sahip oldukları teknolojik cihazlarla zaman ve mekân tasarrufunda bulunarak birçok işlemi şubeye gitmeden gerçekleştirebilmektedir. Gelişen teknolojik ürünler ve internet altyapısı sayesinde bankalarda sanal ortamda sundukları ürünleri kolaylıkla çeşitlendirebilme imkanına sahiptir. İnternet dağıtım kanalı ile bankacılığın, hizmet sunumunda bankalara olan maliyetleri azaltması, ihtiyaç duyulan iş gücünü minimize etmesi, risklerin azami derecede indirilmesi vb. nedenlerden kaynaklı olarak karlılığında yüksek olması nedeni ile bankacılık sektöründe yeni hizmet alanları ortaya çıkarmıştır.İnternet aracılığıyla pazarlama faaliyetlerinin kullanımına en uygun sektör, hizmetlerin soyut özelliğinden kaynaklı olarak fiziksel bir dağıtım mekanizmasına ihtiyaç duymayan hizmet sektörüdür. Hizmet sektöründe faaliyet gösteren bankalarda, internet kanalıyla hizmet sunumunda, yeni ürünlerin pazarlaması ve tanıtılmasını ucuz ve etkili şekilde yapma imkanına sahip olmuştur. Bankacılık sektörü geçmişe kıyasla internet bağlantısı aracılığıyla pazarlama faaliyetlerinde ciddi yol kat etmiş ve etmeye devam etmektedir.Ekonomik anlamda etkin bir role sahip olan bankaların, ülkemizde bu kadar hızlı bir biçimde sistemlerini geliştirerek teknolojik gelişmeleri yakalıyor olması, hem ekonominin gelişmesi ve sürdürülebilirliği hem de uluslararası alanda rekabet edilebilmesi adına umut vericidir.

The most important function of banking sector in the financial system is bringing capital and entrepreneur together. Banks are in an effort to transfer funds in the financial system to areas and sectors that will provide the greatest benefit. Therefore, their contribution to the national economy is crucial.Banks’ another essential function in the economy is their contribution to the fight against the informal economy. Due to the fact that every data is recorded by the banks, the transfer of funds related to economic activities through banks is important in terms of combating the informal economy.The development of information technologies and the widespread use of the Internet in particular have greatly influenced the development of the banking sector. Internet banking, which is a distribution channel where banking transactions are carried out in a remote environment without going to the branch, is evolving with the development of technology and with the rising number of customers who prefer using internet banking instead of traditional banking.Nowadays, customers can save time with the technological devices they have and can perform many transactions without going to the branch. Thanks to developed technological products and internet infrastructure, banks have gained the opportunity to easily diversify the products that they offer. With the internet banking, banks have had chance to reduce the costs in the provision of services, minimize the labor force needed and reduce the risks. Containing the high profitability due to above-mentioned reasons, new service areas in the banking sector have been revealed.The most suitable sector for marketing activities via the Internet is the services sector which does not need a physical distribution mechanism due to the abstract feature of services. Operating in the services sector, banks have had the opportunity to make new and cheap products through internet. The banking sector has made a significant progress in its marketing activities through internet compared to the past.Banks in Turkey, which have an effective role in the economy, are able to capture the technological innovations by improving their systems so quickly. Therefore banks are promising in terms of both the development and sustainability of the economy and the competition in the international banking sector.
Keywords: Alternatif Dağıtım Kanalları; Alternative Distribution Channels; Bank management; Banka yönetimi; Bankacılık; Bankalar ve bankacılık; Bankalar ve bankacılık, Mobil; Banks and banking; Banks and banking, Mobile; Customer relations; Customer services; Financial services industry; Hizmet endüstrileri; Hizmet Pazarlaması; Informal Economy; Internet Banking; İnternet Bankacılığı; Kayıt Dışı Ekonomi; Mali hizmetler endüstrisi; Marketing; Mobil Bankacılık Banking; Mobile Banking; Müşteri hizmetleri; Müşteri ilişkileri; Pazarlama; Service industries; Service Marketing; Technological innovations; Teknolojik yenilikler