Türkiye ile Finlandiya ortaokul matematik öğretim programının yenilenmiş bloom taksonomisine göre karşılaştırmalı incelemesi - Kurtulmuş, Zeynep Şeyma (My University, 2023)
Ders kitaplarının içeriğini belirleyen öğretim programlarının genel amacı, öğretim hedeflerini ve yöntemlerini bir temada birleştirip bunu eğitimde nasıl uygulayacakları konusunda öğretmenlere rehberlik etmektir. İçeriğin seçilmesi, öğrenme-öğretmen sürecinde kullanılacak strateji, yöntem, teknik ve materyallere karar verilebilmesi için ilk olarak amaçların belirlenmesi gerekir. Bloom'a göre bu amaçlar genelden özele somuttan soyuta göre sıralanır. Fakat modern zamana uyum sağlayan yenilenen Bloom taksonomisi, sınıflandırmaya önemli yenilikler getirmiş, basamaklar anlaşılır ve kapsamlı bir biçimde ortaya konmuştur. Bu araştırmada, Türkiye Ortaokul Matematik Öğretim nlandiya Matematik Öğretim Programının yenilenmiş Bloom Taksonomisine göre bilişsel süreç ve bilgi boyutlarının karşılaştırmalı analizi sonucu iki ülkenin öğretim programlarının benzerlikleri ve farklılıklarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırmada Finlandiya'yı seçmekteki asıl amaç, Finlandiya'nın PISA ve TIMMS gibi öğrencilerin başarılarını ölçen uluslararası sınavlardaki öğrenci başarısıdır. Literatürde Finlandiya ve Türkiye'nin matematik öğretim programlarının hem karşılaştırılmalı bir örneğine hem de yenilenen Bloom taksonomisine uygunluğu açısından böyle bir çalışmaya rastlanılmadığı için bu çalışma daha sonraki yapılacak program geliştirme çalışmalarına ve ilgili alanda yapılacak çalışmalara katkı sağlaması açısından önemlidir. Araştırmada nitel araştırma modelinin desenlerinden doküman incelemesi kullanılmıştır. Araştırmanın veri kaynaklarını her iki ülkenin matematik öğretim programları ve yönetmeliklerinden oluşturmaktadır. Çalışmada yeni öğretim programlarını 2016 yılında tamamlamış Finlandiya ile yenilenmesini 2018'de tamamlamış Türkiye'nin eğitimde ilkokul ve lise arasında önemli bir köprü işlevi gören ortaokul öğretim programlarına odaklanılmıştır. Veriler doküman analizi yöntemi ile elde edilmiştir. Öğretim programlarının analizinde içerik analizi tekniğinden yararlanılmıştır. Elde edilen veriler amaçlar doğrultusunda karşılaştırılmalı olarak analiz edilmiştir. Veriler tablolar biçiminde sunularak bulgular karşılaştırmalı olarak yorumlanarak araştırma sonuçları elde edilmiştir. Elde edilen bulgularda, Finlandiya ortaokul matematik dersi öğretim programında yer alan kazanımlar bilgi birikim ve bilişsel süreç boyutuna göre sınıflandırıldığında Türkiye ortaokul matematik dersi öğretim aralarında önemli bir farklılık olmadığı ortaya çıkmıştır. Her iki ülkenin de benzer öğrenme alanları ve kazanımları olduğu dikkat çekmiştir. Literatürde daha önce emsalleri bulunan bu çalışmanın diğer çalışmalardan farkı daha önce Finlandiya ve Türkiye'nin matematik öğretim programının yenilenmiş Bloom taksonomisine göre karşılaştırmasının yapılmamasıdır. Öğretim programları yenilenmeye ve gelişmeye devam ettiği sürece bu çalışma sonucunda elde edilen verilerin gelecekte yapılacak karşılaştırmalı öğretim alışmalarına ışık tutacağı düşünülmektedir.

Purpose of the education programs that determine the content of the textbooks, is to combine teaching goals and methods into one theme to guide teachers on how to apply this in education. First, goals should be determined to select content and decide on the strategies, methods, techniques, and materials to be used in the learning-teacher process. According to Bloom, these goals are ranked from general to specific, from concrete to abstract. But the Revized Bloom taxonomy has brought important innovations to the classification; the steps are clear and presented comprehensively. In this study, the Turkish Secondary School Mathematics Curriculum is compared with the Finnish National Mathematics Curriculum. According to the Revized Bloom Taxonomy, a comparative analysis of the results of cognitive processes and the knowledge dimension is intended to reveal the similarities and differences between the two countries' curricula. The main purpose of choosing Finland in the research is Finland's achievement in international exams that measure the success of students such as PISA and TIMMS. The related literature lacks comparative mathematics education studies and the suitability of the Revized Bloom's Taxonomy in Finland and Turkish curriculas. This study is important in terms of contributing to future curriculum development studies and studies to be carried out in the related field since no such study has been encountered in terms of its compatibility. Document analysis, one of the designs of the qualitative research model, was used in the study. The data sources for the research are composed of the mathematics curriculums of both countries, related books, and regulations. In the study, the new curriculum was completed in Finland in 2016 and renewed in Turkey in 2018, and the focus is on secondary school curricula, which act as an important bridge between primary and high schools in education. The data were obtained by the document analysis method. Content analysis techniques will be used in the analysis of educational programs (collected data). The data obtained for the study will be analyzed comparatively for these purposes. The findings reveal that when the achievements included in the Finnish middle school mathematics curriculum are classified according to the dimensions of knowledge accumulation and cognitive processes, there is no significant difference between it and the Turkish middle school mathematics curriculum. It is noteworthy that both countries have similar learning domains and achievements. The results of the research were obtained by presenting the data in the form of tables and interpreting the findings comparatively. In the literature, earlier precedents that were previously different from other studies of this study in Finland and Turkey's mathematics curriculum documents are based on a comparison without the Revized Bloom's Taxonomy. As long as the curriculum documents continue to be renewed and developed, the data we will obtain as a result of this study will shed light on future comparative curriculum studies.
A comparative analysis of the middle school mathematics curriculum in Turkey and Finland according to the revised bloom's taxonomy
Keywords: Comparative education; Finland; Finlandiya; Finlandiya ortaokul matematik dersi öğretim programı; Finnish national core curriculum; Karşılaştırmalı eğitim; Matematik; Mathematics; Öğrenim ve öğretim (Orta); Revised bloom taxonomy; Study and Teaching (Secondary); Turkey; Turkish secondary mathematics curriculum; Türkiye; Türkiye ortaokul matematik dersi öğretim programı; Yenilenmiş bloom taksonomisi