Marka hakkının kazanılması - Kılıç, Ahmet Hasan (My University, 2004)
Fikri ve sınai mülkiyet hakları genel olarak topluma, özelde ise ekonomiye yaptıkları katkılardan ötürü devlet tarafından, sahibine tekel hakkı biçiminde verilmiş haklardır. Bu haklar devlet tarafından korunan mutlak, soyut nitelikte özel mülkiyet olarak yasal düzenlemeye kavuşturulmuştur. Gelişen ekonomik hayatta markalar önemli bir yer edindiğinden marka hakkının hukuki niteliğinin belirlenmesi, marka hakkının kazanılması ve marka hakkının kazanılması sistemlerinin tespit edilmesi için bu tez çalışmasını yapmış bulunmaktayız. Tez çalışmamızın esasını teşkil eden marka hakkının hukuki niteliği ve marka hakkının kazanılması öncelikle kanuni düzenlemeler, doktrin, Yargıtay kararları çerçevesinde ele alınarak değerlendirilmiştir. Ayrıca Türk Marka Hukukunun dayanağı olan 40/ 94 sayılı Tüzük ile 89/ 104 sayılı Yönerge'nin ilgili hükümlerinden de istifade edilmiştir. Belirttiğimiz kapsam dahilinde tez çalışmamız giriş, iki bölüm ve sonuç kısımlarından oluşmaktadır. Birinci bölümde; fikri ve sınai mülkiyet ayrımı, markalarla ilgili ulusal ve uluslararası düzenlemeler, markanın tanımı, unsurları, marka hakkının hukuki niteliği, marka hakkının özellikleri ve Türk Marka Hukukunda marka hakkının kazanılmasına ilişkin sistemler incelenmiştir. İkinci bölümde; markanın tescili, bunun için gereken şartlar, markanın tescilinde mutlak ve nisbi red sebepleri, markanın tescili ile kimlerin bu korumadan yararlanacakları, tescil nedeniyle hakları zedelenecek kişilerin takip edecekleri itiraz yolları gösterilmiş, marka tescilinin hukuki sonuçları, markanın hükümsüzlüğünün marka tesciline etkisi, marka hakkının tescille kazanılmasının istisnaları olan; tanınmış markalar, ayırt edici nitelik kazanmış tescilsiz markalar, bir rüçhan hakkından yararlanan markalar, tescilsiz markalar ve ticaret sırasında kullanılan işaretler incelenmiştir. Son olarak aynı bölümde marka hakkının hukuki işlemle kazanılmasında; marka hakkının devir ile kazanılması, markanın rehne konu olması ve markanın hacze konu olması halinde marka hakkının devren kazanılması incelenmiştir. Sonuç kısmında ise; çalışmada tespit ettiğimiz hususlar

olarak ele alınıp buna bağlı olarak çözüm önerileri sunulmuştur. ABSTRACT Intellectual and industrial property rights are the rights which have been granted by the state to its owner because of its supplement in general to the community and in private to the economy. Trade marks have an important role in devoloping economical life. Therefore, this master thesis was written in order to determine the legal feature of trade marks and to find out how to acquire the right of trade mark and its systems. The essential part of our study namely legal feuture of the right of trade mark and how to obtain it, has been examined primarily within the scope of legal arrangements, opinions of scholars and judgements of Supreme Court of Appeal. In addition, we have depended in our thesis on the relevant articles of the Regulation number 40/ 94 which is the base of Turkish Marks Law and of Direction number 89/ 104. The present thesis is consisted of for main parts namely introducation two basic parts and conclusion. In the first part, the following points have been examined: The distinction between intellectual and industrial property, national and international legal arrangements related to trade mark, definition of trade marks, the elements of it, the legal feature of the right of trade mark, characteristics of this right and the system in obtaining the right of trade marks in Turkish Trade Marks Law. In the second part, the registration of trade marks and the conditions for such registration, absolute and relative reasons of rejection of registration, the question of who will benefit from the registration and the processes of objection for the people whose rights have been infringed from the registration, have been comprehensively indicated. Furthermore, the lawful results of the registration of trade marks, the effect of invalidity of trade marks to the registration of trade marks and exception of obtaining the right of trade marks by registration namely well known trade marks, unregistered trade marks which have distinctive features, trade marks which profit from preferenced or previleged rights, unregistered trade marks and signs used within the commerce, have been studied in details. Finally, in the same part the following issues have been examined: Derivative acquisition of the right of trade marks while obtaining the right of trade marks with legal transaction, how to acquire the right of trade marks when a trade mark is a subject of attachment and of pledge. In the last part, the determined issues in our study have been summarized and in this context several resolutions have been proposed.
Keywords: Ticari Markalar