Personel seçim problemine analitik hiyerarşi yöntemi ile bir yaklaşım - Yılmaz, Naciye Tuba (My University, 2009)
Hayatın her alanında insan gücünün önemi yadsınamaz derecede yüksektir. İşletmelerin çalışma hayatlarına devam edebilmesi ve en önemli amaçları olan yüksek kârı elde edebilmesi için pozisyon - personel eşleşmesinin doğru bir şekilde yapılması gerekir. Bu da personel seçiminin ne kadar önemli bir karar süreci gerektirdiğinin göstergesidir. İşletme ilk kuruluş aşamasında doğru personelle yola başlarsa kısa zamanda piyasada istediği yeri elde edecek ve gelişimini sürdürebilecektir. Aynı şekilde hayatı boyunca çeşitli nedenlerle boşalan pozisyonlar için personel ihtiyacı duyacaktır. Tüm bu gereklilikler nedeniyle personel seçim kararının bir sistematik içerisinde verilmesi ve seçime uygun matematiksel tekniklerden yararlanılması gerekliliği söz konusu olmaktadır. Personel seçimi bir karar problemi olduğundan çok amaçlı karar verme tekniklerinden yararlanılabilmektedir. Çok amaçlı karar verme tekniklerinden olan Analitik Hiyerarşi Yöntemi karar vericilerin öznel yargılarına da yer vererek, oluşturulan hiyerarşi yardımıyla ana hedefe uygun kriterler ile en uygun kararın verilmesine olanak sağlayan bir tekniktir. Bu çalışmada, personel seçimi problemine değinilmiş, Analitik Hiyerarşi Yöntemi yardımıyla karar vericilerin kriterlere verdikleri önem düzeylerine göre Almanya’da bulunan bir özel üniversiteye araştırma görevlisi seçimi ele alınmıştır. Araştırma Görevlisi seçiminde en önemli kriterlerin, eğitim, algılama ve analitik düşünme kriterleri olduğu bulunmuştur. Bu kriterler yardımıyla kurulan hiyerarşi sonucunda karar vericilerin istedikleri özelliklerle örtüşen ve pozisyona en uygun aday belirlenmiştir. Personel Seçimi, Analitik Hiyerarşi Yöntemi, Yöneylem Araştırması

Human labour is of utmost significance in all areas of life. In order for companies to survive and to reach the maximum profit levels they target, they should be able to match positions and personnel in the best way. For this reason, personnel selection requires a very carefully considered decision process. If companies are run with the right personnel from the very first day of their establishment, they will soon be able to have a share in the market and thus continue to grow further. Parallel to this, companies will always need new personnel for positions that have become vacant due to various reasons. Whenever this is the case, the decision making process towards personnel selection should be carried out in a systematic way, through the employment of certain mathematical techniques. Since personnel selection is a decision problem, it can be resolved by means of multipurpose decision making techniques. One of these, the Analytical Hierarchy Technique, involves the subjective judgements of decision makers and makes it possible to reach the most desired decision using a hierarchical model and criteria suitable to the main target. This research focuses on the problem of personnel selection. While doing this, the process for the selection of a suitable research assistant in a private university in Germany is taken as a sample. The process involves the diverse levels of importance given to criteria by decision makers using the Analytical Hierarchy Method. It is a finding of this research that the most important criteria for the selection of a research assistant are education, perception and analytical thinking. It is through the hierarchy established according to these criteria that a candidate who both meets the requirements of the decision makers and proves to be the most suitable for the vacant position has been selected. Personnel Selection, Analytical Hierarchy Method, Operational Research
Keywords: İş Gücü; Personel Seçimi; Personel Yönetimi; Yöneylem Araştırması