Ortaokul öğrencilerinin kültürlerarası duyarlılıklarıyla yabancı dil dersine yönelik tutum ve başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesi - Böyükparmaksız, Cansu (My University, 2025)
Küreselleşmeyle birlikte ön plana çıkan kültürlerarası iletişimin geliştirilmesi için kültürlerarası duyarlılığın geliştirilmesi gereklidir. Kültürlerarası duyarlılığın geliştirilmesi farklılıkları zenginlik olarak deneyimleyebilmek için yardımcı olacaktır. Bu araştırmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin kültürlerarası duyarlılıklarıyla yabancı dil dersine yönelik tutum ve başarıları arasındaki ilişkileri tespit etmektir. Bu kapsamda araştırmada genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul ilinde ortaokullarda eğitim gören 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri; örneklemini ise küme örneklemiyle ulaşılan 1027 kişi oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak “Kültürlerarası Duyarlılık Ölçeği” ve “Ortaokul İngilizce Dersi Tutum Ölçeği” kullanılmıştır. “Kültürlerarası Duyarlılık Ölçeği” araştırmacı tarafından bu çalışma kapsamında geliştirilmiştir. Ortaokul öğrencilerinin kültürlerarası duyarlılıklarının ve İngilizce dersine yönelik tutumlarının orta düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Ortaokul kız öğrencilerin kültürlerarası duyarlılıkları erkeklere göre daha yüksek bulunurken, öğrencilerin İngilizce dersine yönelik tutumları açısından cinsiyete göre farklılık bulunmamıştır. Sınıf seviyeleri açısından 5. sınıfların kültürlerarası duyarlılıklarının diğer sınıf seviyelerine göre daha yüksek ve 5. sınıfların tutumlarının 8. sınıflara göre daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. İmam hatip ortaokul öğrencilerinin kültürlerarası duyarlılıkları daha yüksek bulunurken, öğrencilerin tutumları açısından okul türüne göre farklılık bulunmamıştır. Öğrencilerin kültürlerarası duyarlılıkları akademik başarı seviyelerine göre farklılaşırken, tutumlarının akademik başarı seviyelerine göre farklılaşmadığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin kültürlerarası duyarlılıkları ile İngilizce ders başarıları arasında düşük düzeyde pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunurken, tutumları ile İngilizce ders başarıları arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır.

With globalization, the development of intercultural communication has come to the forefront, and enhancing intercultural sensitivity is essential for this development. Improving intercultural sensitivity will help individuals experience differences as a form of richness. The aim of this study is to identify the relationships between middle school students' intercultural sensitivity and their attitudes and achievement in foreign language classes. In this context, a general survey model was used in the research. The study population consists of 5th, 6th, 7th, and 8th grade students studying in middle schools in Istanbul; the sample includes 1,027 students selected through cluster sampling. As data collection tools, the Intercultural Sensitivity Scale and the Middle School English Course Attitude Scale were used. The Intercultural Sensitivity Scale was developed by the researcher. It was found that middle school students’ intercultural sensitivity and attitudes toward the English course were at a moderate level. Female students were found to have higher intercultural sensitivity compared to male students, while there was no difference between genders in terms of attitudes toward the English course. In terms of grade levels, 5th grade students had higher intercultural sensitivity compared to other grades, and their attitudes were also higher than those of 8th grade students. Students from Imam Hatip middle schools were found to have higher intercultural sensitivity, while no significant differences were found in attitudes toward the English course based on school type. Students' intercultural sensitivity varied according to their academic achievement levels, whereas their attitudes did not differ significantly based on academic achievement. A low-level, positive, and significant relationship was found between students’ intercultural sensitivity and their English course achievement, while no significant relationship was found between their attitudes and their English course achievement.
Examining the relationship between middle school students' intercultural sensitivity and attitudes and academic achievements towards foreign language course
Keywords: attitudes; English achievement; English course; Foreign language teaching; Intercultural sensivity; İngilizce başarısı; İngilizce dersi; intercultural competence; Kültürlerarası duyarlılık; kültürlerarası yeterlilik; Öğrenim ve öğretim (Orta okul); Study and teaching (Middle school); Turkey; tutum; Türkiye; Yabancı dil öğretimi