Suça sürüklenen çocukların rehabilitasyon döneminde ruh sağlığı bileşenlerinin önemi ve değerlendirilmesi - Fındık, Onur Tuğçe Poyraz (My University, 2015)
Çocukluk çağı sağlıklı psikososyal gelişimi açısından risk gruplarından biri suça sürüklenen çocuk ve ergenlerdir. Çocukluk çağı suç davranışını ele alan ruh sağlığı çalışmaları, bu popülasyonun psikiyatrik ihtiyaçları ötesinde, tekrarlı suç davranışına yönelik risk faktörlerinin incelenmesi yönü ile bu dönemi bir müdahale penceresi olarak değerlendirmektedir. Bu çalışmada hakkında denetimli serbestlik kararı verilen 14-18 yaş arası ergenlerin sosyodemografik özellikleri, psikiyatrik tanıları, zihinsel işlevleri ve psikometrik özelliklerinin tanımlanması amaçlanmıştır. Ek olarak, tekrarlı suç davranışına yönelik risk faktörleri incelenmiştir. İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, Anadolu Yakası’nda bulunan tek denetimli serbestlik kurumudur. Çalışma denetimli serbestlik süreci devam etmekte olan 18 yaş altı ergenlere duyurulmuş, gönüllüler (n=55; K=4, E=51) çalışmaya alınmıştır. Olgular hüküm giyme sayılarına göre bir kez (Grup 1; n=36; ortalama yaş=17.16±0.66) ve birden fazla hüküm giyme (Grup 2; n=19; ortalama yaş=17.32±0.54) sahip olanlar olarak iki gruba ayrılmıştır. Olguların sosyodemografik özellikleri ayrıntılı bir formla, klinik değerlendirilmeleri Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi Şimdi ve Yaşam Boyu Şekli ile değerlendirilmiştir. Katılımcıların ebeveynlerine Çocuklar için Davranış Değerlendirme Ölçeği, katılımcılara Çocuklar İçin Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, Çocuklar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği, Sosyal İşlevsellik Ölçeği, Ebeveynlere ve Akranlara Bağlanma Envanteri-Kısa Formu verilmiştir. Zihinselleştirme becerilerinin değerlendirilmesi amacı ile Gözlerden Zihin Okuma Testi (Gözler Testi) uygulanmıştır. Katılımcıların zeka düzeyini değerlendirmek için yaş grubuna uygun olarak Wechsler Çocuklar İçin Zeka Değerlendirme ÖlçeğiGözden Geçirilmiş Formu veya Wechsler Erişkinler İçin Zeka Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Grup 2’de; eğitim süresinin daha kısa olduğu, madde kullanımına başlama ve güvenlik birimleri ile ilk karşı karşıya gelme yaşının daha küçük olduğu, travmatik yaşam olayına maruz kalmanın daha fazla olduğu, madde kötüye kullanımı olan ve v güvenlik güçleri ile karşı karşıya gelmiş arkadaşa sahip olmanın daha sık rastlandığı, sözel, performans ve toplam IQ puanlarının daha düşük olduğu, toplam mesleki ve sosyal işlevsellik düzeylerinin daha düşük olduğu, psikiyatrik bozukluk tanısına sahip olmanın ve tanı açısından ise depresif bozukluk ve madde bağımlılığı öyküsünün daha yüksek oranda gözlendiği bulunmuştur (p<0.05). Birden fazla hüküm giymeyi yordayan faktörler ise toplam eğitim süresi (OR=0.499, p<0.05) ve dışa yönelim bozuklukları grubundan bir psikiyatrik bozukluk tanısına sahip olma (OR=9.582, p<0.05) olarak bulunmuştur. Tekrarlı suç davranışı açısından risk faktörlerinin belirlenmesi, suça sürüklenen çocuk ve ergenlere yönelik etkili rehabilitasyon programlarının planlanması açısından önem taşımaktadır. Erken dönemde yapılacak ruhsal değerlendirme ve uygun tedavinin bu çocuklarda tekrarlı suç davranışını azaltmaya ve ruhsal iyilik halinin sağlanmasına katkıda bulunabileceği düşünülmüştür. klenen çocuk, çocuk, ergen, suç, psikiyatri.

Delinquent children are one of the risk groups in terms of healthy childhood psychosocial development. Mental health studies focusing delinquency can address the risk factors for recidivism apart from psychopathology which might create an intervention window for vulnerable adolescents. The aim of present study is to describe the sociodemographic features, psychiatric diagnoses, and psychometric properties of a sample of delinquent adolescents on probation regarding the risk of recidivism. We conducted face-to-face interviews with volunteers (n=55; F/ M=4/ 51, ages 14-18) from the Istanbul Anatolian Probation Department that is the only institution in the Asian side of Istanbul. The study was announced to the adolescents under the age of 18 on probation and volunteers were included (n=55; F/ M=4/ 51). Subjects were assigned by the number of their court cases to one court case (Group 1) (n=36; mean age=17.16±0.66) or more than one cases (Group 2) (n=19; mean age=17.32±0.54). All of four female adolescents were in Group 1. Sociodemographic characteristics of the patients were assesses by a detailed form and their clinical assessment were performed with the Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School Age Children Present and Lifetime Version. Participants' parents were given Child Behavior Checklist. Participants were given Children Depression Scale, Beck Anxiety Scale, Quality of Life Scale for Children, Social Functioning Scale, Short Form of Inventory of Parent and Peer Attachment. For evaluation of mentalizing skills were evaluated with Reading of Mind Test from the Eyes (Eyes Test). According to age groups, Wechsler Intelligence Scale for the Assessment for Children-Revised Form or Wechsler Adult Intelligence Scale for the Assessment were used for evaluation of level of intelligence of participants. In Group 2; education period was shorter, age of first police contact and first substance experience was younger, IQ scores were lower, global functioning scores were lower, and the presence of psychiatric disorders were significantly higher, particularly depressive mood disorders and history of substance use disorders (p<0.05). Being lesser-educated (OR=0.499, p<0.05) and externalizing disorders vii diagnosis (OR=9.582, p<0.05) were the predictors in logistic regression analysis for Group 2. Identification of risk factors for recidivism is important to formulate effective rehabilitation programs for delinquent juvenile. At the early stage of process, psychiatric evaluation and appropriate treatment referral could reduce recidivism and could contribute to providing of psychosocial wellbeing. Juvenile delinquency, child, adolescent, crime, psychiatry.
Keywords: Çocuk psikolojisi; Davranış bozuklukları, Çocuklarda; Davranış bozuklukları, Ergende; Ergen psikolojisi