Valproik asit verilen sıçanların derisi üzerine moringa oleifera ekstresinin etkisinin incelenmesi - Elik, Gülsüm (My University, 2023)
Tezin başlığı: Valproik Asit Verilen Sıçanların Derisi Üzerine Moringa Oleifera Ekstresinin Etkisinin İncelenmesi Öğrencinin Adı Soyadı: Gülsüm Elik Danışmanın Adı Soyadı: Prof. Dr. Ayşen YARAT Program Adı: Beslenme ve Biyokimyasıı Amaç: Derinin başlıca fonksiyonu vücudu dış etkenlerden korumak, su dengesini sağlamak, D vitamini sentezlemek ve çeşitli atık maddeleri vücuttan uzaklaştırmaktır. Tedavi amaçlı kullanılan bazı ilaçlar derinin yapısını ve fonksiyonlarını olumsuz etkilemektedir. Valproik asit bu ilaçlardan biridir. Moringa oleifera bitkisinin anti-inflamatuar, antioksidan, anti-kanser, hepatoprotektif, nöroprotektif etkileri olduğu belirtilmektedir. Bu çalışmada, Moringa oleifera ekstresinin valproik asit verilen sıçanlarda deri üzerine olası koruyucu etkisinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Dişi Sprague Dawley sıçanları; kontrol, kontrol + moringa, valproik asit ve valproik asit + moringa olmak üzere dört gruba ayrıldı. On altıncı günde aç bırakılan sıçanlar anestezi altında sakrifiye edildi. Deri örnekleri alınarak %0,9 g’lık NaCl ile homojenize edildi ve deney gününe kadar -78 oC’de saklandı. Hazırlanan deri homojenatlarında çeşitli biyokimyasal antioksidan ve oksidan parametreler tayin edildi. Ayrıca tüm örneklere sodyum dodesil sülfat-poliakrilamid jel elektroforezi uygulandı. Bulgular: Valproik asit verilen gruplarda, glutatyon, total antioksidan kapasite ve bor değerleri kontrol grubu sıçanlarına göre anlamlı olarak azalırken; lipit peroksidasyonu, glutatyon-S-transferaz, siyalik asit, nitrik oksit, doku faktörü ve total oksidan kapasite değerleri kontrol grubu sıçanlarına göre anlamlı olarak arttı. Total protein, süperoksit dismutaz ve katalaz değerlerinde ise anlamlı değişme saptanmadı. Moringa oleifera ekstresinin verilmesi valproik asidin neden olduğu değişen biyokimyasal parametreleri olumlu yönde etkiledi. Elektroforez ile elde edilen protein bantlarının yoğunluğu açısından gruplar arasında çok önemli farklar bulunmadı. Sonuç: Moringa oleifera ekstresi ilaçların ve antiepileptik ilaçların dermatolojik yan etkilerinin önlenmesine ve cilt sağlığı için yeni terapötik ilaçların geliştirilmesine katkıda bulunabilir.

Title of Thesis : Investigation of the Effect of Moringa Oleifera Extract on the Skin of Rats Given Valproic Acid Student's Name, Surname: Gülsüm Elik Supervisor Name: Prof. Dr. Aysen YARAT Program Name: Nutrition and Biochemistry Objective: The main function of the skin is to protect the body from external factors, to maintain water balance, to synthesize vitamin D and to remove various waste materials from the body. Some drugs used for therapeutic purposes adversely affect the structure and functions of the skin. Valproic acid is one of these drugs. It is stated that Moringa oleifera plant has anti-inflammatory, antioxidant, anti-cancer, hepatoprotective, neuroprotective effects. In this study, it was aimed to investigate the possible protective effect of Moringa oleifera extract on the skin in rats given valproic acid. Materials and Methods: Sprague Dawley female rats were divided into four groups as control group, control + moringa group, valproic acid group and valproic acid + moringa group. On the 16th day, fasted rats were sacrificed under anesthesia. Skin samples were taken, homogenized with 0.9% NaCl and stored at -78 oC until the day of the experiment. Various biochemical antioxidant and oxidant parameters were determined in the skin homogenates. In addition, sodium dodecyl sulfate-polyacrylamide gel electrophoresis was applied to all samples. Results: While glutathione, total antioxidant capacity and boron values were significantly decreased in the valproic acid-treated groups compared to the control group rats; lipid peroxidation, glutathione-S-transferase, sialic acid, nitric oxide, tissue factor and total oxidant capacity values increased significantly compared to control group rats. There was no significant change in total protein, superoxide dismutase and catalase values. Administration of Moringa oleifera extract positively affected the changes in the biochemical parameters caused by valproic acid. There were no significant differences between the groups in terms of the intensity of the protein bands obtained by electrophoresis. Conclusion: Moringa oleifera extract may contribute to the prevention of dermatological side effects of drugs and antiepileptic drugs and to the development of new therapeutic drugs for skin health.
Investigation of the effect of moringa oleifera extract on the skin of rats given valproic acid
Keywords: antioksidan-oksidan parametreler; antioxidant-oxidant parameters; Beslenme; Biochemistry; Biyokimya; deri; electephoresis; elektroforez; Metabolism; Metabolizma; Moringa oleifera ekstresi; Moringa oleifera extract; Nutrition; skin; valproic acid; valproik asit