Altı sigma tekniği ve bir uygulama örneği - Gündüz, Neslihan (My University, 2007)
i ALTI SGMA TEKNG VE BR UYGULAMA ÖRNEG NESLHAN GÜNDÜZ Globallesmenin sonucunda aradaki sınırlar ekonomik anlamda yok olmaya baslamıstır. Sirketler, günümüz kosulları içerisinde maliyetlerini minimize etmenin yollarını aramaktadır. Bunu yaparken de aynı zamanda müsterilerine sundukları hizmet/ ürün kalitesini de korumak zorundadırlar. Altı Sigma, bu noktada sirketlerin deneyebilecekleri en etkin yöntemlerden biridir. Altı Sigma, müsteri odaklı bir metodolojidir ve müsterinin temel gereksinimlerine kulak vermeyi sorunun çözümü için baslangıç sayar. yilestirme süreçleri yardımıyla sirket içerisinde mevcut süreçlerin tekrar gözden geçirilmesini ve hatta sorgulanmasını saglayarak kültür degisimine yol açar. Farklılıgın yaratılabilmesinde Altı Sigma; bir süreci milyonda sadece 3,4 hata verme olasılıgı olan bir hale getirmek gibi oldukça iddialı bir hedefe sahiptir. Bu amaca ulasmak için bünyesinde son 20 yılın kalite felsefesini, en modern yönetim ve istatistik araçları ile birlestirmektedir. Altı Sigma, sirketin kritik süreçlerindeki problemlerin çözümüne ve performansın iyilestirilmesine odaklanan, projeler ile uygulanmaktadır. Altı Sigma uygulaması ile isletmeler, maliyet düsürme, çevrim zamanının kısalması, verimin arttırılması, hata oranı azalması ve müsteri sürekliligi gibi hem operasyonel hem de stratejik iyilestirmeler saglayabilirler. Bu tez çalısmasında da Altı Sigma kavramının net bir biçimde ortaya konulması, önermis oldugu iyilestirme adımlarının detaylı incelenmesinin yapılması amaçlanmıstır. Altı Sigma uygulaması ile tüm bu metodolojinin büyük resmi özetlenmeye çalısılmıstır. metodoloji, altı sigma, müsterinin temel gereksinimleri, süreç, iyilestirme adımları, DMAIC, kalite yönetimi i SX SGMA TECHNQUE AND AN EXAMPLE OF PRACTCE NESLHAN GÜNDÜZ As a result of globalism, borders are started to disappear on economical point of view. Companies, considering current situation, are searching for the ways to minimize the cost. However, they have to keep the service / product quality at least as it is while doing that. Six sigma, at that point, is one of the most effective methods that companies might try. Six sigma is a customer based methodology, which takes the customers requirements into consideration as a starting point for solutions within the improvement process, whole process of the company will be analyzed or even discussed (which leads to a cultural innovation for company ). In order to create the difference Six Sigma has the aim of 3.4/ per million scrap rate which is a very promising as well as a difficult aim. To achieve its goal Six Sigma combines the quality approaches of the last 20 years with uptodate management and statistical tools and methods. Six Sigma, is applied through concentrating on the projects that are critical to improve the critical processes of the firm. Through the Six Sigma applications the firms reaches improvements in both operational but mainly as it aims on strategical level. These improvements can be listed as reduction in costs and cycle times, increase in efficiency, customer focus, decrease in scrap rates. In this thesis, the concept “ six sigma” is tried to be defined clearly; all the improvement steps are axplained in a detailed way. The big picture of this methodology is tried to be summarized within this thesis. Key words: methodology, six sigma, customer requirements, process, improvement steps, DMAIC, quality management
Keywords: Altı Sigma; Ekonomi; İstatistik