Kültürel farklılıkların yönetiminde kültürel zekânın rolüne ilişkin havayolu kabin personeli üzerinde bir araştırma - Başcı, Yasemin (My University, 2019)
ÖZETUluslararası çalışma alanlarının temel konularından biri olan kültürlerarası yönetim, Kültürel Zekâ kavramının ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Kültürel farklılıklar gösteren ortamlarda bilgi sahibi olma, farkındalık ve bulunulan kültürlerarası ortama uyum sağlayarak etkin iletişim kurma becerisi olarak ifade edilen kültürel zekâ kavramı üst bilişsel, bilişsel, motivasyonel ve davranışsal olmak üzere dört alt boyuttan oluşmaktadır. Kültürel farklılıklardan oluşan çalışma ortamlarında kabin ekiplerinin kültürel zekalarının incelenmesi amacıyla Türkiye’de faaliyet gösteren havayolu şirketlerinde çalışan kabin ekibi üyelerine Kültürel Zekâ Ölçeği uygulanarak, kültürel zekâ ölçeğinin üst bilişsel, bilişsel, motivasyonel ve davranışsal olmak üzere dört alt boyutu incelenmiştir. Konu ile ilgili olarak havacılık sektörü ile ilgili yapılan çalışmaların az olması nedeniyle çalışmanın Türkçe literatüre ve havacılık sektörüne katkı sağlanması hedeflenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre kabin ekiplerinin cinsiyet ve eğitim düzeyleri ile kültürel zekâ arasında anlamlı bir fark görülmemiştir, kabin memurlarının İngilizce bilgi seviyesi ile kültürel zekâ arasında anlamlı bir fark bulunmaktadır. Ayrıca kabin memurlarının unvan, yaş ve kıdemleri ile kültürel zekâ arasında kısmen bir fark olduğunu sonucuna ulaşılmıştır. Kültürel zekâ ile ilgili çalışmalar kültürel farklılıkların olduğu her alanda başarıya ulaşmada önemli bir faktör olarak görülmektedir.

ABSTRACTIntercultural management, which is one of the main subjects of international working areas, has led to the emergence of the concept of Cultural Intelligence. The concept of cultural intelligence, which is expressed as having the knowledge, awareness, and ability to communicate effectively by adapting to the intercultural environment in culturally diverse environments, consists of four sub-dimensions: metacognitive, cognitive, motivational and behavioral. Applying airline's employees’ cabin crew members of the Cultural Intelligence Scale operating in Turkey in order to examine the cultural intelligence of the cabin crew in the work environment of cultural diversity, cultural intelligence scale of metacognitive, cognitive, motivational and four subscales including behavioral been investigated. This study aims to contribute to Turkish literature and aviation sector. According to the results of the study, no significant difference was found between the gender and education levels of the cabin crews and cultural intelligence, and there was a significant difference between the knowledge of cabin attendants in English and cultural intelligence. Besides, it is concluded that there is a partial difference between the title, age, and seniority of flight attendants and cultural intelligence. Studies on cultural intelligence seen as an important factor in achieving success in all areas where cultural differences exist.
Keywords: Business; Cabin Crew; Havayolu Kabin Personeli Cultural Intelligence; Intercultural Communication; İşletme; Kültürel Zekâ; Kültürlerarası İletişim