COVID-19’un otomotiv sektörüne etkileri ve bir analiz - Çokşen, Eda (My University, 2023)
COVİD 19’UN OTOMOTİV SEKTÖRÜNE ETKİLERİ VE BİR ANALİZ Otomotiv sektörü dünyadaki birçok ülkede özellikle makro ekonomik alanda önem taşımaktadır. Otomotiv sektörü sermaye ve bilgi yoğunluklu bir sektör olup, küresel ekonominin büyüme ve gelişmesine önemli bir katkı sağlamaktadır. Otomotiv sektörü, mevcutta kârlı ve uygulanabilir sektörlerden biri olduğu için de küresel ekonominin temel direğidir. Bu sebep ile sektörün yaratmış olduğu katma değerin, istihdam ve büyüme üzerindeki etkisi ayrı bir değere sahiptir. Otomotiv sektörü tarihsel süreçte birçok zorluk ve kriz ile karşı karşıya kalmıştır. Bu çalışmada, 2019 yılının aralık ayında Çin’de ortaya çıkmış olan ve kısa sürede tüm dünyaya yayılan Covid-19’un otomotiv sektörüne etkisi bir analiz ile ele alınmıştır. Covid 19’un otomotiv sektörüne olan etkisi, Türk otomotiv sektörü özelinde faaliyet gösteren şirketlere ait finansal oranlara entropi ağırlıklı TOPSİS tekniğinin uygulanması ile değerlendirilmiştir.

THE EFFECTS OF COVID-19 ON THE AUTOMOTIVE INDUSTRY AND AN ANALYSIS The automotive sector is important in many countries around the world, especially in the macroeconomic field. The automotive industry is a capital and knowledge-intensive industry, making a significant contribution to the growth and development of the global economy. The automotive sector is the constituent of the global economy, as it is one of profitable and viable sectors. For this reason, the effect of the added value created by the automotive ındustry has a separate value on employment and growth. The automotive industry has faced many difficulties and crises in the historical process. In this study, the effect of Covid-19, which emerged in China in December 2019 and spread all over the world in a short time, on the automotive industry is discussed with an analysis. The impact of Covid-19 on the automotive ındustry has been evaluated using financial ratios of companies operating with based on entropy weight analysis and TOPSİS method in the Turkish automotive.
The effects of COVID-19 on the automotive industry and an analysis
Keywords: Automotive industry; COVID-19 (Disease); COVID-19 (Hastalık); Covid-19; Economic aspects; Ekonomik yönleri; Financial interactions; Financial Ratio; Financial Statement; Finansal etkileşimler; Finansal Oranlar; Finansal Tablolar; Otomotiv sektörü; TOPSIS; TOPSİS Covid 19