İran ve Mısır’da kadınların sosyal ve ekonomik hayattaki yeri - Temizer, Nihal Cihan (My University, 2014)
Soyadı : Nihal Cihan Temizer Ortadoğu Ekonomi Politiği Ortadoğu Ekonomi Politiği Yrd. Doç.Dr.İlyas SÖZEN Tez Türü ve Tarihi : Yüksek Lisans-Şubat 2014 Anahtar Kelimeleri : Kadın Hakları, Mısır, İran

İRAN ve MISIR’DA KADINLARIN SOSYAL VE EKONOMİK HAYATTAKİ YERİ Bu çalışmada İran ve Mısır’da kadınların sosyal ve ekonomik hayattaki konumları doküman taraması ve analitik yöntemle karşılaştırılarak incelenmiştir. Çalışmadakadınlara verilen sosyo kültürel haklar; din, toplum ve ekonomik faktörlerin etkisiyle incelenmiştir. Çalışmada kapsamı İran ve Mısır’da kadınların sosyal ve ekonomik konumları ele alınmıştır. Çalışmada Mısır ve İran’ın ele alınmasının sebebi Ortadoğu’da Mısır ve İran’ın en kalabalık ve en büyük iki ülke olmasıdır. Ayrıca İran ve Mısır, Ortadoğu ülkelerine göre daha çok tarihi zenginliklere sahip ve fikir hareketleri en yoğun olan iki ülkedir. Çalışmanın sonucuna göre; iki ülkedede kadınların sosyo-ekonomik durumları liderin görüşüne göre değişkenlik göstermiştir. İran’da kadınların sosyal ve ekonomik durumunun daha iyi olmasının nedenleri olarak; toplumun dış faktörlerden etkilenmesinin azlığı ve İran-Irak savaşının uzun sürmesidir. Name and Surname : Nihal Cihan Temizer Field :Middle East EconomicsPolitics Programme : Middle East EconomicsPolitics Supervisor :Asst.Prof. İlyas Sözen Degree Awardes and Dates :Master-February 2014 Key Words :Women’sRights, Development, Growth ABSTRACT WOMEN’S SOCIAL AND ECONOMİC SITUATİON IN IRAN AND EGYPT In this study, the status of women in social and economic life in Iran and Egypt was studied and compared by document scanning and analytical methods. Also, the socio-cultural rights given to women were examined with the impact of religion, society and economic factors. In the study scope of social and economic position of women in Iran and Egypt are discussed. The study addressed Egypt and Iran because Iran and Egypt is the most populous and the largest two countries in the Middle East. In addition, Iran and Egypt are two countries that has more historical richness and the most intense intellectual movements compared to Middle Eastern countries. According to the results of the study, socio-economic status of women varies according to the opinion of the leader in these countries. Socio-economic status of women in Iran is better because of the society less affected by external factors and the long duration of the Iran-Iraq war.
Keywords: Kadının Toplumsal Hayattaki Rolü; Ortadoğu_İran_Mısır