Çin ekonomisindeki dönüşümün küresel ekonomi üzerine etkileri : Bir Kuşak Bir Yol Projesi - Hastürk, Veda (My University, 2019)
Tarihi İpek Yolu, geçmiş çağlardan günümüze Doğu ve Batı arasındaki ticari faaliyetlerin yanı sıra bilim, kültür ve fikirlerin yayılması için bir köprü görevi görmüştür. Küreselleşme ile birlikte İpek Yolu’nun canlandırılması fikri gündeme gelmiştir. Bu fikirle birlikte Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping, 2013 yılında Kazakistan ve Endonezya gezisi sırasında Bir Kuşak Bir Yol projesini dünyaya duyurmuştur. Xi’nin açıkladığı Bir Kuşak Bir Yol Projesi ile tarihi İpek Yolu’nu ticari, ekonomik ve jeopolitik nedenlerle canlandırmak için ilk adımlar atılmıştır. Çin’de başlayan bu girişim kısa sürede diğer ülkeler tarafından da büyük ilgi görmüştür. Çin Rüyası olarak da adlandırılan, 65 ülkeyi kapsayan Afrika’dan Avrupa’ya dünya nüfusunun %63’ünü, küresel GSYİH’nin %32’si, küresel mal ticaretinin %39’unu kapsayan bu proje potansiyel bir dönüşümsel jeopolitik kalkınma girişimidir. Bu çalışmada BKBY projesi kapsamında Çin girişimlerin Orta Asya ve Türkiye ekonomisine etkisi tartışılacaktır.

The historical Silk Road has served as a bridge for the dissemination of science, culture and ideas, as well as commercial activities between the East and the West since past ages. With the globalization, the idea of reviving the Silk Road came up. Together with this idea, President of the People's Republic of China Xi Jinping announced the One Generation One Way project to the world in 2013 during his trip to Kazakhstan and Indonesia. The first steps have been taken to revive the historic Silk Road for commercial, economic and geopolitical reasons through the One-Way and One-Way Project announced by Xi. This initiative, which started in China, soon attracted great interest from other countries. This project, also called the Chinese Dream, is a potential transformational geopolitical development initiative that covers 63% of the world's population from Africa to Europe, covering 65% of the world, 32% of the global GDP and 39% of the global commodity trade. The OBOR projects in the country attempts to influence the content of China to the Central Asian and Turkey's economy is discussed.
Keywords: Bir Kuşak Bir Yol; Central Asia; China; Çin; Çin Halk Cumhuriyeti; Economics; Ekonomi; Finance; İpek Yolu; Maliye; One Belt One Road; Orta Asya; Silk Road; Turkey; Türkiye