Alt ve üst çene birinci büyük azı dişlerindeki kök kanal morfolojilerinin incelenmesi - Büyükbayram, Işıl Kaya (My University, 2004)
Endodontik tedavide başarı, kök kanal sisteminin tümüyle temizlenmesi, şekillendirilmesi ve doldurulmasına bağlıdır. Bu işlemleri gerçekleştirebilmek için klinisyenler, yalnızca kök kanal morfolojisi temel bilgilerini bilmekle kalmamalı, her diş grubunda karşılaşabileceği kök kanal şekillerindeki varyasyonlar hakkında da bilgi sahibi olmalıdır. Çalışmamız alt ve üst birinci büyük azı dişlerinin ağız içerisinde en çok endodontik tedavinin uygulandığı dişler olması ve buna karşın kök kanal sistemlerinin karmaşık bir yapı göstermeleri ve Türk toplumunda bu dişlerde yapılan çalışmalarda az sayıda örnek kullanılması sebebiyle planlanmıştır. Araştırmamızda çekilmiş 400 adet alt ve 400 adet üst birinci büyük azı dişi kullanılmıştır. Dişlerin kök ve kanal sayıları, kanal tipleri, yan kanallar, kanallar arası gözlenen transvers anastomoz ve apikal foramenin sayısı ve pozisyonu ile apikal delta özellikleri şeffaflaştırma yöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Çekilmiş dişlerin kök kanalları çini mürekkebi ile boyanmış, dişler %10'luk hidroklorik asitte dekalsifiye edilmiş ve daha sonra alkol ile dehidratasyonu takiben, metil salisilat içerisine konularak şeffaflaştırma işlemi tamamlanmıştır. Çalışmamızda üst birinci büyük azı dişlerinde meziobukkal kökte %30.90 oranında bir kanal, %62.06 oranında iki kanal, %7.03 oranında üç kanal gözlenmiştir. Yirmibeş adet (%6.28) meziobukkal kökte Vertucci sınıflamasında yer almayan on farklı kök kanal tipi tespit edilmiştir. Alt birinci büyük azı dişinin mezial kökünde %4.75 oranında bir kanal, %86.75 oranında iki kanal, %8 oranında üç kanal, %0.50 oranında dört kanal gözlenmiştir. Alt birinci büyük azı dişinin distal kökünde ise %71.68 oranında bir kanal, %26.78 oranında iki kanal, %1.27 oranında üç kanal, %0.25 oranında dört kanal gözlenmiştir. Otuzaltı adet (%9) mezial kökte ondört farklı, yedi adet (%1.78) distal kökte ise altı farklı Vertucci sınıflamasında yer almayan kök kanal tipi tespit edilmiştir. INVESTIGATION OF ROOT CANAL MORPHOLOGY IN MAXILLARY AND MANDIBULAR FIRST MOLAR TEETH 2.

Success in endodontic therapy is achieved by the thorough cleaning, shaping and obturation of the entire root canal system. In order to perform these stages of the endodontic treatment, the clinicians should have a thorough knowledge of not only the basic root canal morphology but also the variations that can be seen in every group of teeth. Our study is planned since the mandibular and maxillary molar teeth are the most treated teeth in mouth, and have a complex morphology, and also until now only a few specimens were examined in these studies on Turkish population. In our study 400 extracted mandibular first molars and 400 extracted maxillary first molars were used. The root and canal numbers, types of root canals, lateral canals, transverse anastomoses between canals, number and location of apical foramina and the apical deltas were evaluated by using clearing technique. The root canals of the extracted teeth were dyed by Indian ink, and then decalcified by 10% hydrochloric acid following dehydration by alcohol. Finally the teeth were put into methyl salicylate solution in order to make them transparent. In our study, in the mesiobuccal root of maxillary first molar the incidence of one canal was 30.90%, two canals was 62.06%, and three canals was 7.03%. In twentyfive (6.28%) of the mesiobuccal roots, ten various kind root canal types, which are not included in Vertucci's classification, were seen. In the mesial root of mandibular first molar the incidence of one canal was 4.75%, two canals was 86.75%, three canals was 8% and four canals was 0.50%. In the distal root of the mandibular first molars the incidence of one canal was 71.68%, two canals was 26.78%, three canals was 1.27%, and four canals was 0.25%. In thirtysix (9%) of the mesial roots, and in seven (1.78%) of the distal root, fourteen and six various kind of root canal types respectively, which are not included in Vertucci's classification, were detected.
Keywords: Cerrahi; Diş Hastalıkları; Diş hekimliği; Diş Sağlığı; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri