Türkiye'de üniversite kütüphanesi bütçelerinin değişimi izleme yetkinliği: Marmara üniversitesi merkez kütüphanesi örneği A - (:unkn) unknown (My University, 2011)
Kütüphanecilik anlayışında önemli dönüşümleri gerekli kılan değişim yönetimi uygulamaları, kütüphanelerin derme yapılarında, hizmet sunuş şekillerinde, teknik hizmetlerde, kütüphane binalarında ve kütüphanecilerin sahip olması gereken niteliklerde önemli etkiler yaratmıştır. Özellikle uzaktan eğitim uygulamalarının giderek yaygınlaşması, kütüphanelerin kullanıcı kavramı ve hizmetlerini yeniden ele almalarını gerektirmiştir. Nitekim pek çok öğrenci bulunduğu ortamdan eğitim almakta; dolayısıyla eğitimini destekleyen doküman ve kaynaklara uzaktan erişebilmeyi istemektedir. Bununla beraber Marmara Üniversitesi Merkez Kütüphanesinde (MÜMK) 2009 yılında yapılan bir çalışmanın sonucu kütüphanelerde değişim yaratan en büyük etkinin bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler olduğunu destekler niteliktedir. Ancak, bu gelişmeleri takip etmek ve kütüphane faaliyet ve süreçlerine uygulayabilmek için bütçe yeterliliğinin son derece önemli olduğu hatta en önemli faktör olduğu da tespit edilmiştir.

Change management applications, which have affected a revolution in the understanding of librarianship, have created important differences in the characteristics which the collections, the provision of services, technical services, library buildings and librarians are expected to have. In particular, distance learning applications becoming increasingly widespread has resulted in the concepts of the user and the services of libraries requiring being re-defined. In fact, a great many students want to be able to access documents and sources which are necessary to support that education from a distance. At the same time, a study carried out in the Central Library of Marmara University (CLMU) in 2009 supports the idea that the biggest cause of change in libraries is information and communication technologies. However, the study also determine that in order to be able to follow change and implement library activities and processes, the existence of a sufficient budget is the most important, supporting factor.
The competency of university library budgets in Turkey to follow change: A case study of the central library of marmara university