Yerel yönetimlerde yönetime katılma ve açıklık ümraniye ve şişli belediyeleri örneği - Korkut, Hüseyin (My University, 2011)
Yaygın küreselleşme söylemlerinin etkisinde kalan alanlardan biri, siyasal bilim alanıdır. Kamu yönetimi, günümüzün değişen koşullarına uyum sağlamaya zorlanan alanların başında gelmektedir. Yirminci yüzyılın ikinci yarısında, özellikle İkinci Dünya Savaşı sonrasında, dünyanın hemen her bölgesinde, sosyal ve siyasal yapılar, teknik ve iktisadi koşullar büyük ölçüde değişikliğe uğramış; geleneksel kamu yönetimi anlayışlarında da yeni koşulların gerektirdiği değişiklikleri yapmak bir zorunluluk olarak ortaya çıkmıştır. Siyasal sistemlerin, modern ulus-devletin sınırlarının sorgulanmaya başladığı 1970’li, 80’li ve 90’lı yıllarda, aşama aşama (Kıta Avrupa’sı ve ABD’de ortaya çıkarak) yayılan reform hareketleri, kamu sektörünün karşı karşıya kaldığı sorunların baskısından doğmuştur. Kamu yönetimi başta olmak üzere yaşamın farklı alanlarında, reformcu (katılımcı) yaklaşımlar, çeşitli biçimlerde kendini göstermektedir. Ekonomiden, teknolojiye; toplumsal yapılardan, uluslararası ilişkilere kadar pek çok alanda bu değişimin izlerini görmek mümkündür. Geleneksel kamu yönetimi anlayışı, yeni sosyo-ekonomik, sosyo-kültürel ve siyasal koşullara uyma çabaları, kamu sektöründe, yeniden yapılanma sürecini oluşturmaktadır. Bir siyasal bilim konusu olarak yönetimler dolayısıyla yerel yönetimler bu sürecin odağında yer almaktadırlar. Yerel yönetim anlayışları, özellikle teknoloji, ulaşım ve iletişim alanındaki önemli gelişmelerden büyük oranda etkilenmektedirler. Tüm bu gelişmelerin sonucunda Türkiye’de, genel olarak kamu yönetiminde ve özel olarak yerel yönetimlerde (özellikle belediyelerde) katılımcı ve şeffaf politikaların pratiğe yansımasına ilişkin çeşitli hamleler yer almaktadır. Bu ihtiyaca binaen, 1990’lardan, özellikle kamu yönetimi reformu çerçevesinde 2000’li yıllardan itibaren, katılım ve açıklık kavramları yerel yönetimlere ilişkin tartışmaların temel kavramları olmuştur. Katılım ve açıklık uygulamalarının ortak amacı, kamu yönetimiyle halk arasındaki mesafenin yöneten-yönetilen etkileşimi sayesinde asgari düzeye indirilmesiyle konumlandırılır. Bu bağlamda, Şişli ve Ümraniye Belediyeleri örneğinde, katılım ve açıklık uygulamalarının nasıl şekillendiği; katılım ve açıklık ilkelerine uygun bir kurumsallaşmaya gidilip gidilmediği alanda incelenmiştir. Yapılan incelemede, gizliliğin ağır bastığı geleneksel kamu yönetimi anlayışının, merkeziyetçi-birlikçi-otoriter yönetim alışkanlıklarının belli oranda halen geçerliliğini koruduğu görülmüştür. Katılım ve açıklık konusunda yasal düzenlemelere dayalı teorinin, pratiğe tam olarak yansımadığı; düzenlemelerin, uygulamalarla tam anlamıyla örtüşmediği bu incelemede görülebilir.

Widespread globalization discourse influence many different fields including political science. Public administration is one of the leading areas in terms of having real difficulties to adjust today’s changing conditions. In second part of the 20th century, especially after the World War Two, in almost every part of the world, social and political structures as well as technical and economical circumstances substantially changed when it became a necessity to make the revisions to the traditional public administration understanding according to the new age’s conditions. In 1970s, 80s and 90s when the political systems and modern nation states were being questioned, incrementally spreading reform movements of US and continental Europe’s were caused by public sector’s problems. Particularly in public administration, reformist approaches are seen in different forms of life. From economy to technology and from social structure to international relations, the tracks of the change can be seen. In public sector, conventional public administration understanding; efforts to adapt new socio-economic, socio-cultural and political conditions form the restructuring process. As a subject of the political science, governments, accordingly local governments, become the focus of this process. Local administration understandings are especially effected by the developments in technology, transportation and communication. As a result of all these developments, there are moves in Turkey, broadly in public administration and specifically in local governments (especially in municipalities), to actualize participating and transparent political ideas. To join administration and transparency in administration are the most important conceptual arguments of local administrations since the 1980s. Mutual theme of the participation and transparency notions emerge from the claim that the distinction and distance between the governing and governed could be minimized via communication and interaction. We observe that conventional public administration understanding still protect the centrist-unionist-authorative administration practices. It can be seen in this research that the theory of joining administration and transparency in administration is not actualized; legal regulations don’t correspond the implementations. In the case of Şişli and Ümraniye Municipalities, how participating and transparent implementations are formed, whether participation has happened or not is investigated in the field.
Keywords: Belediyeler; Yerel Yönetimler