Döteryum konsantrasyonu farklı suların kanser ve normal hücrelerde apoptoz, hücre poliferasyonu ve DNA oksidasyonu üzerine etkisi - Özaltun, Kaysu (My University, 2010)
Çalışmamızda döteryumu azaltılmış suyun(DDW), kanserli hücrelerin üremesi üzerine ve DNA oksidasyonu üzerine olan etkisinin incelenmeyi amaçladık. Bu çalışmada PC3(insan –prostat), DU 145(insan-prostat), LN Cap(insan-prostat) ve MetLyLu(sıçan-prostat) kanser hücre serilerinde 96 saatlik üreme süresinde 24’er saatlik periyodlarla hücre sayımları yapılılarak üreme etkisi incelendi. DDW, içme suyu ve saf su ile hazırlanmış besiyerlerinde hücre üreme farklılıkları belirlenmiş, DDWnin bozulma olasılığını incelemek için otoklavlama, distilasyon ve ultrasonik banyo işlemleri uygulanan sularla hazırlanan besiyerlerinde hücre üremesi takip edilmiştir. DNA oksidasyonu Cayman 8-hidroksi-2-deoksi guanozin EIA kullanılarak hesaplanmıştır. Bu çalışmalar sonucunda PC3, DU 145 ve LN Cap üzerine Döteryum miktarının etkili olduğu görülmüş ve şu sonuca varılmıştır; döteryum miktarı azaldığında kanserli hücre üremesi de azalmaktadır. MetLyLu üzerine böyle bir etki görülmemiştir. Herhangi bir etki olmadığını söylemek daha doğru olmaktadır. MetLyLu hücre serisinde döteryum miktarının DNA oksidasyonu üzerine azaltan bir etki gözlenmemiştir. 150 ppmlik sularda 24.saatlerde elde edilen hücrelerde diğer konsantrasyonlara göre daha az oksidasyon miktarları belirlenmiştir. Buda bizim beklediğimiz sonuçların tam tersini vermektedir. teryumu azaltılmış su, PC3, DU 145,LN Cap,MetLyLu, DNA oksidasyonu

APOPTOSIS OF CANSER CELLS AND NORMAL COCENTRATION OF DIFFERENT WATERS DEUTERIUM, CELL PROLIFERATION AND DNA ON THE EFFECT OF OXIDATION In our study, we aimed to investigate the effect of DDW on cell proliferation of cancer cells, normal healty cell, DNA oxidation and apoptozis. In this study, proliferation effect was investigated by cell counts every 24 hour following a 96 hour period of cell proliferation in PC3 ( human-prostat), DU 145 (human-prostat), LN Cap (human-prostat) and MetLyLu (rat-prostat) cancer cell line. Cell proliferation differences were established in medium which are prepared using tap drinking and pure water. We used autoclaving, distillation and ultrasonic bath to examine the possibility of deterioration of DDW and other water samples. Cell proliferation was observed in several medium which are prepared using these water samples. DNA oxidation was measured with Cayman 8-Hydroxy-2-deoxy Guanosine EIA. In conclusion, amount of deuterium was found to have an impact on C3, DU 145 ve LN Cap. Cell proliferation of cancer cells decrease as the amount of deuterium declines. However, MetLyLu was not affected by the amount of deuterium. DNA oxidation results of MetLyLu did not demonstrate a reducing effect of deuterium amount on oxidation. Less oxidation was observed in water having a concentration 150 ppm deuterium at 24 hour when compared to other concentrations which is contrary to our hypothesis. Key words: Deuterium depleted water, PC3, DU 145, LN Cap, MetLyLu, DNA oxidation
Keywords: Biyokimya