Yeni bir aromatik azo bileşiği sentezi ve komplekslerinin incelenmesi - Tunç, Cevat (My University, 2003)
Bu çalışmamızda yeni bir aromatik azo bileşiği olan Sülfapiridinazoresorsinin sentezi , kenetleme reaksiyonuyla gerçekleştirildi. Saflaştırma işlemlerinden sonra UV, IR , NMR , kütle ve elementel analiz ile yapısının aydınlatılması sağlandı. Sülfapiridinazoresorsinin farklı pH'lardaki davranışları incelendikten sonra potansiyometrik titrasyonla asitlik sabitleri belirlendi. SPAR'ın Cu(II) iyonu ile farklı pH'larda kompleks yapabilme özelliği araştırıldı. Bazik pH'da kompleks yapabilir özellikte olduğu belirlendi. Sülfapiridinazoresorsinin Cu(II) iyonları ile bazik pH'da kompleks yapma özellikleri için optimum şartlar belirlendi. Mol oranı Yöntemi ile L/ M(ligand/ metal) oranı belirlendikten sonra, Lambert-Beer kanununa uygunluğu araştırıldı. Son olarak da kompleksin kararlılık sabitine seyreltme metodu ile bakılmıştır. Kompleksin kararlılık sabiti: 259271,05 molar absorptivite katsayısı (?):19300 L.mol-1.cm-1 , pH: 7,20 de 397 nm de maksimum absorbans vermiştir. Maksimum absorbansı : 0,386 olarak bulunmuştur. In this study a new aromatic azo compound has been synthesized with azo coupling reaction. After purification procedure, the structure of (sulfapyridyl azo resorsin ) has been identified by UV-visible, IR, NMR, mass spectroscopy and elemental analysis. Acid dissociation constant has been determined with potentiometric titration. Metal-complexing properties of SPAR with Cu(II) ions have been investigated and the optimum working conditions have been found for Cu(II) ions in basic media. After the determination of L/ M ratio of the complex with mole-ratio method, the suitability with Lambert-Beer low of Cu(II) complex has been searched. Finally the stability constant of the complex has been investigated with Babko method.
Keywords: Analitik; Analitik kimya