SOSYAL GÜVENLİ K KURUMU TARAFINDAN YAPILAN FAZLA VEYA YERSİZ ÖDEMELERİ N GERİ ALINMASI - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Yersiz ödemelerin tahsiline iliş kin gerek 506 sayılı Kanunun 121. maddesinde gerek 1479 sayılı Kanunun 67. maddesinde ise, yersiz öde- me halinde iade yükümünün kapsamını belirleyen bir düzenleme bulun- mamaktaydı. Bu hususlar artık 2008 yılı Ekim ayında yürürlüğe giren 5510 Sayılı Kanununun 96. Maddesi hükmüyle düzenlenmektedir. 96. Madde hükmü ile Kurumca fazla veya yersiz olarak yapıldığı anlaş ılan her türlü ödemenin maddede belirtilen esaslar dahilinde geri alınacağı genel olarak düzenlenmiş , bununla birlikte ayrıca Kanunun çeş itli hü- kümlerinde bu maddeye yollamada bulunulmuş tur. İ ncelememizde, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda konuya iliş kin olarak yer verilen düzenlemeler, önceki mevzuat hükümleri ve Alman Hukukunda benimsenen esaslarla karş ılaş tırılarak değerlen- dirilecektir.

Niether Article 121 of Law 506 nor Article 67 of Law 1479 includes any legislation determining the content of the recalling obligation of inapropriate payments. The issue therefore is enacted upon Article 96 of Law 5510 which entered into force on October 2008. Article 96 of Law 5510 regulates the procedures and principles on Institution's recalling process of inappropriate and over payments, and the Law has various references to the Article within several provisions. Our study herein examines the issue comperatively within the scope of the legislations under Social Security and General Health Insurance Law 5510, former legislation provisions and principles adopted in German Law.
(RECALLING OF INAPPROPRIATE AND OVER PAYMENTS BY SOCIAL SECURITY INSTITUTION)
Keywords: Hukuk