Türkçe Öğretmenlerinin Karşılaştıkları Sorunların, Sorunlara Yönelik Eleştiri ve Önerilerin Sosyal Medya Üzerinden İncelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Sosyal medya, aynı meslekte benzer sorunları yaşayan insanlar için duygu ve düşüncelerini paylaşma imkânı tanıması bakımından büyük önem taşımaktadır. Bu araştırmada Facebook üzerinden Türkçe öğretmenlerinin alan ve mesleklerine ait soru, öneri ve eleştirileri incelenecektir. Bu doğrultuda hem mevcut durumu görme hem de lisans eğitimi dâhil olmak üzere devam eden veya geliştirilecek yeni programlara dair bilgi ve gerekçe sağlayacak bir veri elde etmek amaçlanmıştır. Araştırmanın modeli durum çalışması olarak belirlenmiştir. Araştırma verileri için Türkçe öğretmenlerinden oluşan bir Facebook grubu seçilmiştir. 1 Eylül 2015 ile 31 Ağustos 2018 tarihleri arasındaki 8.372 gönderi araştırma inceleme nesnesini oluşturmuştur. Araştırma sonuçlarına göre Türkçe öğretmenleri “dil bilgisi ve dil bilgisi öğretimi” (3.560), “temel dil becerilerini geliştirme” (2.079), “okul içi etkinlikler” (979), “kelime öğretimi” (632), “mesleki gelişim” (452), “ölçme ve değerlendirme” (392), “ders materyalleri” (388) “projeler” (250) konularında bilgi ve görüş alışverişinde bulunmuşlardır. Araştırma sonucunda sosyal medya üzerinden öğretmen grupları düzenli taranarak elde edilen bilgilerin hizmet öncesi ve hizmet içi eğitimlerinin işlevsel olarak planlanmasında etkin kullanılması önerilmiştir. Bu veriler aynı zamanda doğrudan sahadaki uygulayıcıların düşünceleriyle şekillenen işlevsel bir eğitim programlamasına imkân sağlayacaktır.

AbstractSocial media is of great importance in terms of allowing people to share their feelings and thoughts for people with similar problems in the same profession. In this research, questions, suggestions and criticisms of the fields and professions of Turkish teachers were examined on Facebook. In this direction, present study aims to obtain data that provide information and justification for both ongoing and future new programs including undergraduate education. The study is designed as a case study. A facebook group of Turkish teacher and 8,372 posts between September 1, 2015 and August 31, 2018 were selected for the data. According to the results of the research, Turkish teachers consulted with each other mostly about "grammar and grammar teaching" (3560), "developing basic language skills" (2079), "in-school activities" (979), "vocabulary teaching" (632), "professional development" (452) exchanged information on "measurement and evaluation" (392), "course materials" (388), "projects" (250). As a result of the study, it was proposed to use the information obtained by regularly scanning teacher groups on social media, in the functional planning of pre-service and in-service training. The findings will also allow for a functional training program directly shaped by the opinions of the practitioners in the field.
Examining the Problems, Criticisms and Suggestions of Turkish Teachers on Social Media