Bölgeselcilik Çalışmalarında Bölgeler Arası ve Bölgeler Ötesi İlişkiler: Avrupa Birliği ve Afrika Birliği İlişkileri Örneği - MEHMETCİK, HAKAN (My University, 2019)
Bu makalenin temel amacı bölgeselcilikte bölgeler arası ve bölgeler ötesi ilişki kavramlarının AvrupaBirliği ve Afrika Birliği ilişkileri üzerinden çalışılmasıdır. Bölgeler arası ve bölgeler ötesi ilişkilerkavramları bölgeselcilik literatüründe oldukça yeni kavramlar olmakla birlikte uluslararası ilişkileraçısından son yıllarda özgül ağırlıkları önemli ölçüde artmış iki önemli kavramdır. Dünya politikasındabölgesel entegrasyon ve iş birliklerinin sayılarının giderek artmasıyla birlikte gerek bölgeler arası gereksede bölgeler ve üçüncü ülkeler arası kurumsal ve diplomatik ilişkilerin ortaya çıktığı gözlenmektedir.Literatürde bu ilişkilerin tanımlanmasına dönük disiplinel bir oydaşma olmamakla birlikte bölgelerarasıcılık ve bölgeler ötesicilik bu türden ilişkileri ele almak üzere sıklıkla kullanılan iki kavram olarakkarşımıza çıkmaktadır. Bölgeselcilik literatürü açısından da bu iki kavram son dönemde ilgi uyandıranbir çalışma alanına dönüşmektedir. Avrupa Birliği ve Afrika Birliği arasındaki kurumsallaşmış bölgelerarası ve bölgeler ötesi ilişkileri odağına alarak bu kavramların hangi anlam ve bağlamda kullanıldıklarıbu çalışmanın temel sorunsalını oluşturmaktadır. Çalışma bu kavramların farklı kullanımlarınıözetleyen ve Avrupa Birliği Afrika Birliği İlişkileri bağlamında bu kavramlarla kastedilen ilişkilerin birçerçevesini çizen betimsel bir yönteme dayanmaktadır. Çalışmanın temel amacı bölgeselcilik alanındaTürkçe literatüre bu iki kavramın tanıtılmasıyla bir katkı sunmaktır.

The aim of this article is to examine the concepts of inter regionalism and trans regionalism in regionalism studies through the relationship between European Union and African Union. Inter and trans regionalism are relatively new concepts within the regionalism studies and yet their importance in international relations has been increasing over the years. As the numbers of regional integration and regional cooperation thriving, both diplomatic and institutional region to region or region to third countries relations become more present in the world politics. Even if there is no disciplinary concession yet on the definitions of these concepts in the literature, inter and trans regionalism have been widely used to refer these types of relations. These concepts also provide compelling new area of study for the flourishing regionalism literature. The article tackles the question of in which meaning, and context inter and trans regionalism have been used by focusing on the institutionalized relations between European and African Union. This study scrutinizes a descriptive methodology to deal with the question at hand by looking at the different meaning and usage of these concepts and try to frame the relationship between European and African Union with respect to these concepts. The aim of the study to contribute to the regionalism literature in Turkish by introducing these two phenomena.
Inter-Regionalism and Trans-Regionalism in Regionalism Studies: The Case of European Union and African Union
Keywords: Uluslararası İlişkiler