Annelerin çocuklarının okula hazır oluşları üzerine görüşleri ile çocukların okula hazır oluş düzeyleri arasındaki ilişki - Kotil, Çiğdem (My University, 2005)
Bu çalışmada, okul öncesi eğitim kurumuna giden 5-6 yaş çocuklarının okula hazır oluş düzeyleri ile annelerin çocuklarının okula hazır oluşları üzerine görüşleri arasındaki ilişki ele alınmış; çocuklarının okula hazır oluş düzeylerini algılamalarının çocuklarına sağladıkları olanaklara ve çocukları ile birlikte yaptıkları okula hazır oluşa ilişkin etkinliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Annelerin ve öğretmenlerin, çocukların gelişim düzeylerini değerlendirmeleri arasındaki ilişki de araştırılmıştır. Araştırmanın örneklemi, 2003-2004 öğretim yılında İstanbul sınırları içinde bulunan 150 anasınıfı öğrencisinden ve onların öğretmenleri ile annelerinden oluşmuştur. Örneklem grubunu oluşturan öğrencilere Marmara İlköğretime Hazır Oluş Ölçeği Uygulama Formu uygulanmış, ölçeğin Gelişim Formu sınıf öğretmenleri tarafından doldurulmuştur. Annelere, çocuklarının ilköğretime hazır oluşları ve gelişimleri hakkında görüşlerini almak üzere araştırmacı tarafından geliştirilen Anneye Göre Çocuğun Okula Hazır Oluş Ölçeği ( AGÇOHÖ ) ve Anne Anket Formu uygulanmıştır. Araştırma sonucuna göre, annenin eğitim düzeyi yükseldikçe çocuğunu okula hazır olarak algılaması artmaktadır. Kendine ait odası ve çalışma masası olan, okul dışında spor etkinliklerine katılan çocukların anneleri ve çalışan anneler çocuklarını daha fazla okula hazır olarak değerlendirmektedirler. Çocuğun okul dışında arkadaşları ile oynaması, annenin çocuğuyla kitabevine, müzeye, tiyatroya ve sinemaya gitmesi, çocuğuna kitap okuması, çocuğuyla eğitici kitaplar yardımı ile çalışması, çocuğunun okulda yaptıklarına ya da öğrendiklerine ilgi göstermesi, çocuğuyla eğitici televizyon programlarını izlemesi çocuğunun okula hazır oluşunu algılamasını etkilemektedir. Çocuğun zihinsel ve dil, fiziksel, sosyal-duygusal ve genel gelişim düzeylerinde anneler ile öğretmenlerin değerlendirmelerinin benzer, özbakım becerileri açısından değerlendirmelerinin benzer olmadığı bulunmuştur. Çocukların okula hazır oluş düzeyleri ile annelerin çocuklarının okula hazır oluş düzeyleri hakkındaki görüşleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür.

In this study, the relationship between school readiness of five- and six-year old children attending preschool and mothers' view of their children's school readiness was investigated. Whether mothers' perception of their children's school readiness varied as a function of what they provided for their children and as a function of the school-readiness-related activities they performed with their children was examined. The relationship between mothers' and teachers' assessment of children's developmental level was also investigated. The sample consisted of 150 preschool students in Istanbul during the 2003-2004 academic year, and their mothers and teachers. Students were administered the Marmara Primary School Readiness Scale and their teachers filled out the Developmental Section of the scale. Mothers were administered the School Readiness in Mother's View Scale, developed by the author in order to obtain mothers' views of their children's school readiness and development, and a separate questionnaire. Results indicate that as the mother's education increases, her perception of her child's school readiness increases. Mothers of children who have a room and study desk of their own, and who attend sports activities and mothers who are employed regard their children as more school-ready. Mother's perception of her child's school readiness is affected by the child's playing with children outside of the school, taking the child to the bookstore, the museum, the theatre and cinema, reading books to the child, studying with the child using educational books, paying attention to what the child does and learns in the school, watching educational programs on TV with the child. Mothers' and teachers' assessments were found to be similar in terms of children's mental and verbal, physical, socio-emotional and general development; and not similar in terms of self-care. A significant relationship was observed between children's school-readinesss and the mothers' view of their children's school readiness.
Keywords: Eğitim, Okul Öncesi