An overview of business valuation techniques with an implementation of the discounted abnormal earnings method - Perek, Seda (My University, 2009)
Değerleme konusu finans dünyasında önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle finans alanının en çok araştırılan bölümlerinden biri olmuştur. Özellikle işletme değerlemesi konusu en ilgi çekici araştırma alanlarında biridir. Bu yoğun araştırmaların bir sonucu olarak birçok değerleme yöntemi geliştirilmiştir. Bu çalışmada bu değerleme yöntemlerinin genel bir değerlendirilmesi ile birlikte bu yöntemlerden biri olan ve nispeten yeni sayılabilecek bir yöntem olan normalüstü kazanç yönteminin bir uygulamasının yapılması hedeflenmiştir. Diğer yöntemler ile birlikte bu yöntemin de faydaları ve sınırlamalarından bahsedilmiştir. Normalüstü kazanç yöntemi İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören halka açık, değişik sektörlerden beş şirket üzerinde uygulanmıştır. Değerlemenin sonuçları piyasa değerleri ile ve uygun olduğu hallerde Gordon modeli ile karşılaştırılmıştır. Uygulamadan alınan sonuçlar bu şirketlerin piyasada olması gerekenden düşük değerleniyor olabileceğini göstermiştir. Bunun nedeni ise 2008 yılından bu yana dünya ekonomilerince yaşanmakta olan krize bağlanabilir. Türkiye ekonomisi gelişmekte olan bir ekonomi olduğundan ve bu ekonomiyi oluşturan firmaların nispeten genç oluşunun sermaye gerekliliklerini artırmasından dolayı bu firmaların düzenli ve tutarlı bir temettü dağıtma imkânları olmamaktadır. Bu nedenle, normalüstü kazanç yönteminin uygulanması mümkün olmakla birlikte belki de indirgenmiş temettü yönteminden daha da uygundur. Bunun yanında, normalüstü kazanç yönteminin deneysel araştırmalar ile kanıtlanmış diğer yöntemler üzerinde kendi üstünlükleri de mevcuttur.

Valuation topic is of crucial interest to the finance world. Therefore it is one of the most scrutinized fields of finance. Business valuation in particular is one of the most attractive areas for research. As a consequence of this intense researching, many methods of business valuation have emerged. In this study, an overall assessment of the business valuation models is aimed together with an application of one of the models, which might be considered a relatively new one, the abnormal earnings method. The benefits and limitations of the methods are also mentioned in the study. The abnormal earnings method is applied on five publicly held companies, listed on the Istanbul Stock Exchange, from various sectors. The results of the valuation are then compared to market prices and values obtained from the Gordon’s growth model where applicable. The results obtained from the application indicate that market might be undervaluing these companies. This may be caused by the crisis being undergone by world economies since the year 2008. The application of the abnormal earnings method is feasible and might even be more feasible than the dividend discount model for Turkish companies in that Turkish economy is an emerging one and the capital needs of the relatively young companies may keep them from distributing dividends consistently. Moreover, the abnormal method itself has its superiorities evidenced by empirical research as compared to other valuation techniques.
Keywords: Muhasebe