Din eğitimi açısından Kur’an’a göre “fısk” kavramı - Kaygusuz, Sabahattin (My University, 2014)
Kur’an’ı Kerim, bir hidayet kitabı olmasından dolayı eğitim konusuna çok geniş yer vermekte ve din eğitiminin temel kaynakları arasında ilk sırada yer almaktadır. Lügatte “çıkmak” anlamına gelen fısk kavramı, Arap dilinde hurma zarını yırtıp çıktığı zaman kullanılırken, etrafına zarar vermek amacıyla, kötü niyetle deliğinden çıktığı için fareye de “füveysik” denmektedir. Fasık da, dünyaya meyleden, Allah’ın emrini terk eden, isyan eden, imandan küfre geçen anlamlarında kullanılmaktadır. Kur’an’ı Kerim de insanlar inanç boyutuyla kâfir, münafık, müşrik, ve mümin olarak değerlendirilirken, davranış boyutuyla da onların çeşitli derecelerde fasık olarak sınıflandırıldığı ve fasık kâfir, fasık münafık, fasık müşrik ve fasık mümin olarak adlandırıldığı göze çarpmaktadır. Yine Kur’an fasığın psikolojik, sosyolojik, ahlâki ve davranış bozuklukları hakkında geniş bilgi verirken amaç, onun fısk duygusunu eğitmektir. Din eğitimcilerinin üzerine düşen görev, fasığın hangi inanç ve derece de olduğunu tespit edip, Kur’an’ın ortaya koyduğu metotları uygulayarak, onları eğitmeye ve ıslah etmeye çalışmaktır. Ancak bu sürecin sonunda olumlu sonuçlar kadar, olumsuz sonuçlarında muhtemel olduğunun farkında olmalıdırlar. Olumsuz sonuçlar karşısında yapılacak tek şey sonucu Allah’a havale etmektir. Anahtar Kelime: Din Eğitimi, Fısk, Fasık

Being a guidance book, the Respectful Quran gives a vast place to the subject of education and occupies its place in the first row among the fundamental sources of the religious education. In lexiconology the concept of ‘fisk’ (uninhibited activity) means to get out of any thing; in Arabic language, it is being used when the date comes out by tearing off its membrane; also a rat is called ‘füveysik’ (a tiny nocuous), when it runs out of its hole to damace the surroundings. The word ‘fasik’ (uninhibited) is used for a one inclines towards wordly matters, leaving aside God’s orders, a mutineer, a trespasser from belief to infidelity. According to the Respectful Quran, the people, according to their believes, are infidels, hypocrites, polytheists and believers. Again with the view of behaviour, they are classified as uninhibited at various levels, and there are uninhibited infiels, uninhibited hypocrites, uninhibited polytheists and uninhibited believers can be seen in a society. While the Respected Quran provides extensive information about uninhibited personality’s psychological, sociological, moral and behavorial distortion, the real objective is to the educate uninhibited feelings. Therefore, it is the duty of religious teachers to, first of all, specify the creed, level and stage of the uninhibited personality; and try to educate and reform them by applying methods framed out by the Respected Quran. During this period, results may be compatible or not. In case of non-compatible results, there is nothing to do except to leave the matter to the Almighty God. Key Words: Religious Education, Fisk, Fasik
Keywords: Din Eğitimi; Felsefe; Fısk; İslami Eğitim; İslm Dini; Kur’an; Türkiye