Geleneksel aile işletmelerinde kültürel değişim ve bir aile işletmesi örneği - Düzgün, Mehmet Selim (My University, 2010)
Bu araştırmanın amacı; geleneksel değerlerle yoğrulmuş yüzyılı aşkın süredir faaliyetine devam eden aile işletmelerinde, doğal sürecin meydana getirdiği modernleşme hareketinin geleneksel değerlerle yoğrulmasının iş anlayışı ve yönetsel değerler bağlamında nasıl değiştiği ve işletmenin başarısına etkisinin incelenmesidir. Çalışmanın birinci bölümünde aile işletmesi tanımlanarak genel ve kültürel özellikleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, kültür tanımlanmıştır. Bunun yanı sıra kültürün özellikleri, öğeleri, düzeyleri, örgüt kültürü, geleneksel ve modern kültür ayrımı, kültür ve örgüt kültüründe değişim ile ilgili bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde, Geleneksel ve Modern kültür ayrımı, Quinn ve Cameron’un örgütsel kültür analizi, Geleneksellik ve modern kültür çerçevesinde ele alınmıştır. Dördüncü bölümde kültür ve örgüt kültüründe meydana gelen değişim konusunda bilgi verilmiştir. Beşinci bölümde, geleneksel aile işletmelerinde örgüt kültürünün kökenleri olan esnaf lonca sistemi, ahilik kültürü, lonca teşkilatında hakim olan değerler, esnaf teşkilatında var olan kültürün Quinn ve Cameron’un örgütsel kültür sınıflandırması çerçevesinde incelenmiş ve geleneksel aile işletmeleri ve lonca esnaf kültürü ilişkisi üzerinde durulmuştur. Altıncı ve son bölümde Güllüoğlu Baklavacılık A.Ş. ve bunun devamında kurulan Güllüoğlu Baklavacısı Faruk Güllü’nün yönetiminin ve alt birimlerinin geleneksel ve modern değerler bağlamında incelenmesi yer almıştır. Veriler işletme yöneticilerinden mülakat sırasında soru-cevap şeklinde ve işletmenin internet adresinden elde edilerek analiz edilmişlerdir. letmesi, Patrimonyalizm, Örgüt Kültürü, Quinn ve Cameron’un Örgütsel Kültür Analizi, Lonca Sistemi, Ahilik Kültürü

The aim of this research is to analyze the effect of the combination of “naturally-occured modernization action” and “traditional values” by means of job concept and managerial values in family companies which have been acting for over a century. In the first part of this research, “family company” concept is determined and some information about its general and cultural properties is given. In the second part, the properties, elements, and levels of culture, the differentiation of traditional and modern culture and the change in organization culture is determined. In the third part, the differentiation of traditional and modern culture, and the organizational culture analysis of Quinn&Cameron is discussed with respect to traditionalism and modern culture. In the fourth part, some information is given about culture and the change in organization culture. In the fifth part, the trade guild system, which is the root of organization culture in traditional family companies; and “ahi” culture, dominant values in guild structure and the culture of this structure is analyzed by means of Quinn&Cameron’s organization culture classification, and then the relation between traditional family companies and trade guild culture is emphasized. In the sixth and the last part, managerial and lower levels of Güllüoğlu Baklavacılık A.Ş. and Güllüoğlu Baklavacısı Faruk Güllü, which has established later, are analayzed with respect to traditional and modern values. Datas are studied by handling from the web site of the company, and the answers given by the managers during the interviews. KEY WORDS: Family Company, Patrimonialism, Organization Culture, Quinn&Cameron’s Organizational Culture Analysis, Guild System, “Ahi” Culture.
Keywords: Aile Şirketleri; İşletmecilik; Yönetim ve Organizasyon