Nukleus akumbens’teki m1 tipi muskarinik reseptörlerin morfin bağımlılığı ve yoksunluğundaki rolü - Sakallı, halil Eren (My University, 2013)
Opioid yoksunluk sendromu, opioid kullanımının devamlılığında ve kompulsif hal almasında önemli rol oynamaktadır. Madde bağımlılığının altında yatan ödül yolaklarının içinde kilit rol oynadığı kabul edilen nukleus akumbensin (NAc), madde bağımlılığının negatif pekiştirici etkisinin temelini oluşturan madde yoksunluğunda da önemli bir yere sahip olduğu bilinmekle birlikte, bu konuda yapılan çalışmalar görece olarak yetersizdir. NAc’deki kolinerjik iletinin morfin uygulaması ve morfin yoksunluğu durumlarında farklı olarak düzenlendiğinin gösterilmesi, bu bölgedeki muskarinik reseptörlerin morfin yoksunluk bulgularının kontrolünde rol oynayabileceğini düşündürmüştür. Bu çalışmada NAc’ye selektif muskarinik M1 reseptör antagonisti pirenzepin veya selektif olmayan muskarinik reseptör antagonisti skopolaminin lokal olarak uygulanmasının naloksonla tetiklenmiş morfin yoksunluğu sırasındaki lokomotor aktivite davranışları ve yoksunluk bulguları üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, morfin bağımlılığı oluşturulmuş erkek Sprague Dawley sıçanların NAc bölgesine bilateral olarak yBOS, pirenzepin (20, 40 μg) veya skopolamin (40 μg) uygulanmış ve bunu takiben sistemik nalokson uygulamasıyla yoksunluk tetiklenmiştir. Morfin yoksunluğu tetiklenmiş sıçanlar lokomotor aktivite kafesine yerleştirilmiş ve sıçanların yoksunluk bulguları lokomotor aktivite ölçümüyle eş zamanlı olarak gerçekleştirilmiştir. NAc’ye skopolamin uygulaması, naloksonla tetiklenen morfin yoksunluğu sırasındaki zıplama sayısını, diş gıcırdatma şiddetini ve ağırlık kaybını azaltmış; yoksunluk sırasındaki ambulatuvar ve stereotipik hareket sayılarını ise artırmıştır. Buna karşın pirenzepin uygulamalarının yoksunluk davranışı ve lokomotor aktivite parametreleri üzerine anlamlı bir etkisi olmamıştır. Bu çalışmada elde edilen bulgular, NAc’deki kolinerjik iletimin muskarinik reseptörler aracılığıyla, morfin yoksunluğunun bazı bulgularının ortaya çıkmasında rol oynadığını düşündürmektedir. Bu süreçte spesifik muskarinik reseptör alt tiplerinin rollerinin anlaşılabilmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. renzepin, skopolamin, morfin yoksunluk sendromu

Opioid withdrawal is one of the complications of recurrent opioid use and it has an important role in disease’s progress from opioid abuse to addiction which is characterized by compulsive drug use and relapse. Although the key importance of nucleus accumbens (NAc) in positive reinforcing effects of abusable substances is well established, there is still a need to understand its role in mediating opioid withdrawal symptoms. The opposite regulation of NAc cholinergic interneurons during morphine administration and withdrawal, suggest that muscarinic receptors in this area may have a role in controlling opioid withdrawal symptoms. The aim of this study was to investigate the effects of local muscarinic receptor antagonism in NAc, by selective M1 antagonist pirenzepine and nonselective antagonist scopolamine, during naloxone precipitated withdrawal in morphine dependent rats. For this purpose, artificial cerebro spinal fluid (aCSF), pirenzepine (20 or 40 μg) or scopolamine (40 μg) were administered into nucleus accumbens just prior to systemic naloxone injection. Withdrawal symptoms and locomotor activity behavior during naloxone induced opioid withdrawal were examined. Local scopolamine administration into NAc decreased the number of jumps and weight loss and increased ambulatory and stereotypic activity during naloxone induced withdrawal; where as pirenzepin had no significant effect on either withdrawal signs or locomotor avtivity parameters. Our findings suggest that cholinergic transmission in NAc have role during opioid withdrawal, and withdrawal can be modulated by interacting with muscarinic receptors. However, for a better understanding of spesific muscarinic receptors’ role during this process, further researches are needed. Key words: Pirenzepine, scopolamine, morphine withdrawal syndrome
Keywords: Eczacılık; Farmakoloji; Hastalıklar; İlaç; Madde bağımlılığı; Morfin Yoksunluk Sendromu; Opioid Yoksunluk Sendromu