Türkiye sinemasında eşcinsel cinsel ve/ veya duygusal yönelime sahip birey ya da bireylerin temsili - Tezel, Tayfun (My University, 2009)
Bir cinsel ve/ veya duygusal yönelim türü olarak eşcinsellik tarih boyunca çeşitli sanat formları tarafından farklı şekillerde değinilmiş bir konudur. Bir sanat formu olarak sinema da eşcinsel cinsel ve/ veya duygusal yönelimi ve bu tür yönelime sahip bireyleri çeşitli şekillerde temsil etmiştir. Dünya sinemasında ve Türkiye sinemasında eşcinsel yönelimler ya da bu tür yönelimi olan bireyler genellikle olumsuz olarak temsil edilmiştir. Türkiye sinemasında 1960’lı yıllara kadar eşcinsel cinsel ve/ veya duygusal yönelime ve bu tür yönelimi olan bireylere değinen filmlere rastlanmaz. Bu durumun en önemli sebeplerinde biri sansür politikalarıdır. Türkiye sinemasında eşcinselliğe ve eşcinsellere yönelik temsil çok büyük oranda olumsuzdur. Eşcinsel karakterlerin neredeyse tamamına yakını derinlikten yoksun, sığ, kadınsı, zayıf, hastalıklı, vb. olumsuz özellikleri olan tiplerdir. Türkiye sinemasının eşcinselliğe ve eşcinsellere yönelik tutumu 1990’lı yıllarda olumlu yönde değişmeye başlamıştır. Bunda Türkiye’deki cinsel azınlıkların örgütlü hale gelmesi, sansür uygulamalarının ortadan kalkması ya da azalması, bu tür cinsel yönelime sahip ya da bu konuda yeterli bilgisi olan yönetmenlerin eşcinselliğe ve eşcinsellere değinen filmler yapmaya başlamış olması önemlidir. Temsil, Türkiye sineması, eşcinsel cinsel ve/ veya duygusal yönelim, eşcinsellik, eşcinsel...

Homosexual sexual or/ and emotional orientations and people who have this kind of orientations were touched on several times in different forms of arts during the history. Cinema ,a new form of arts, also used homosexual sexual or/ and emotional orientations and homosexual oriented people as a subject, and represented in different ways. The representation of homosexual sexual or/ and emotional orientations and homosexual oriented people are generally negative, both in world cinema and cinema of Turkey. There had never been any movie which touched on homosexuality and homosexuals in cinema of Turkey until 1960’s because of censorship. Approach of cinema of Turkey to homosexuality and homosexuals is usually negative. Homosexual characters in cinema of Turkey are generally represented as a weak, without psychological background, deepness. The way of representation of homosexuality and homosexuals in cinema of Turkey has started to change in 1990’s. Key words: Representation, cinema of Turkey, homosexual sexual or/ and emotional orientations, homosexuality, homosexual...a
Keywords: Beyaz Perde; Cinsellik_Sinema; Eşcinsellik; Sinema_Roller