Kısa süreli sık fındık tüketiminin serum Na, K, Cl, Fe, Ca düzeylerine ve hematolojik parametreler üzerine etkisinin incelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2009)
AMAÇ:Yurdumuzda yaygın olarak yetiştirilen, 'Corylus avellana' cinsinden olan fındık; E vitamini, niasin, kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg) ve potasyum (K) gibi mineralleri içeren önemli bir besin olup son yıllarda fındığın kalp damar hastalıkları açısından olumlu etkileri çeşitli çalışmalarda gösterilmiştir. Amacımız literatürde sıkfındık tüketimi olarak belirtilen miktardaki fındığın 7 gün boyunca tüketiminin serum sodyum (Na), klor (Cl), demir (Fe), K ve Ca düzeylerine ve lökosit, eritrosit, hemoglobin, hematokrit, fibrinojen gibi hematolojik parametreler üzerine etkisini incelemekti. GEREÇ ve YÖNTEMLER:25 sağlıklı bireyin gönüllü olarak 7 gün boyunca günde ortalama 20 g fındık yemesi sağlandı. Diyet kısıtlaması yapılmadı.Fındık tüketme alışkanlığı olan ve olmayan kişiler ayrı ayrı değerlerlendirildi. Fındık tüketimi öncesi ve sonrasında sabah açlık kan örnekleri alındı. Serum parametreleri 747 Hitachi otoanalizöründe Roche kitleri, hematolojik testler ise BCS tam otomatik koagulometre ve Dade- Behring kitleri kullanılarak tayin edildi. BULGULAR:Fındık tüketme alışkanlığı olan ve olmayan kişilerde, 7 günlük düzenli fındık tüketiminden sonra serumNa, Cl, Ca değerleri anlamlı derecede azalırken, total demir bağlama kapasitesi (TDBK) anlamlı derecede arttı. Yedi günlük düzenli fındık tüketimi sonucu, fındık tüketme alışkanlığı olmayanlarda hemoglobin ve hematokrit değerleri azalırken, fındık tüketme alışkanlığı olanlarda fibrinojen değerlerinde anlamlı artış götürüldü.Ancak bütün bu değişimler normal sınırlar içindeydi. SONUÇ:Fındığın, kan lipidleri dışında, hemostatik sistemvemineral dengesi üzerine etkilerini inceleyen uzun dönemli çalışmalar, ülkemizde yaygın olarak yetişen ve tüketilen bu besinmaddesinin etkilerinin açığaçıkmasını sağlayacaktır.

OBJECTIVE:Hazelnut (Corylus avellana) widely raised and used in Turkey, is an important source of vitamin E, niacin, calcium (Ca), magnesium (Mg) and potassium (K). Recently, beneficial effects of hazelnut consumption in the prevention of cardiovascular diseases have been shown in several studies. Our aim was to investigate the effects of frequent hazelnut consumption on serumsodium(Na),K, chloride (Cl), iron (Fe) andCa levels and hematological parameters such as leucocyte, eritrocyte, hemoglobin, hematocrit and fibrinogen levels. MATERIAL andMETHODS:25 volunteer healthy subjects were advised to eat 20 g/day hazelnut for 7 days without diet restriction. Subjects that consume nut habitually and non-consumers were evaluated separately. Fasting blood samples prior and after hazelnut consumption were taken. Blood parameters were analyzed using Roche kits in 747 Hitachi autoanalyzer, and hematological analysis were determined using Dade-Behring kits in BCS automatic coagulometer. RESULTS:Hazelnut consumption, decreased serum Na, Cl, Ca and increased total iron binding capacity in hazelnut consumers and non-consumers. At the end of 7 days, hemoglobin and hematocrit levels decreased in non-consumers and fibrinogen levels were increased in hazelnut consumers. However all these changes were in normal limits. CONCLUSION:Studies on the effects of hazelnut consumption on hematological parameters and mineral balancemay enlighten the effects this nutrientwidely raised and consumed inTurkey.
Investigation of the effects of frequent hazelnut consumption on serum Na, K, Cl, Fe, Ca levels and hemostatic parameters
Keywords: Genel ve Dahili Tıp