Management development in human resource management and a resarch - Başusta, Hasan (My University, 2006)
Günümüz küresel iş dünyasında işletmelerin rekabetçi kalabilmeleri ve başarılı olabilmeleri için yönetici geliştirme sistemleri gittikçe önemli hale gelmiştir. Yönetici geliştirme aktiviteleri organizasyonların varlığını devam ettirebilme ve rekabet edebilmeleri açısından hayati rol oynamaktadırlar. İş çevresi daha küresel hale geldikçe, organizasyonlar da buna bağlı olarak kendi yöneticilerini geliştirmeye başlamışlardır. Bu araştırma, organizasyonların karşılaştığı sorunlara çözüm bulmak için alabileceği stratejik kararlardan biri olan yönetici geliştirme sistemini ve sürecini incelemektedir. Teori bölümünde, genel olarak yönetici geliştirme faaliyetleri açıklanmış, şirketlerin neden bu faaliyetlere önem vermeleri gerektiği üzerinde durulmuştur. Araştırma sırasında ortaya çıkarılan 86 farklı yönetici geliştirme tekniği açıklanmıştır. Bu sistemin süreci ayrıntıları ile anlatılmış, yönetici geliştirmenin hem bireylere hem de organizasyonlara sağladığı yararlar, sonuçları ile birlikte ortaya konmuştur. Araştırmanın uygulama bölümünde ise, yönetici geliştirme sistemini etkin bir biçimde kullanan lojistik sektöründeki bir işletmenin işlediği süreç ele alınmıştır. Araştırılan organizasyonun kullandığı yönetici geliştirme adım adım uygulama rehberi ayrıntıları ile açıklanmış ve şirketin eğitim politikası ve kullandığı metotlar hakkında detaylı bilgi verilmiştir. Programın hedefleri ve sonuçları programın maliyeti ve gelecek planları ile birlikte anlatılmıştır. Teoriye uygun olarak, bu programın organizasyona sağladığı katkılar uygulamanın sonuç bölümünde anlatılmıştır.

Management Development is important for the companies to be successful and remain competitive in today’s global business environment. Management Development activities play a vital role in the survival and competitiveness of the organisations. As business environment becoming more global, organisations are becoming to start develop their own managers accordingly. This research investigates the management development system as the organisations’ strategic action to solve the problems that the organisations have encountered. In theory part, management development activities have been described and the main reason why the organisations should give emphasis on this issue have been clarified. In addition, 86 different management development techniques used by the organisations have been widely explained. The process has been extensively investigated; the benefits of the management development system to both individuals and organisations have been depicted. In the application part, the process has been investigated through a logistic company that implements the management development system in an effective way. The guide for implementation of the programme has been widely explained step by step, and the details have been given about the method and the training policy of the company. The objectives and the outcomes of this programme have been clarified along with the cost of this programme and future plans. The benefits of this programme have been explained in the results part of the research accordingly to the theory.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi; Rekabet; Yöneticiler_İnsan Kaynakları