Uluslararası finansal raporlama standartlarına göre etkin maliyet denetimi - Başkoca, Serhat (My University, 2007)
ULUSLARARASI FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARINA GÖRE ETKİN MALİYET DENETİMİ Günümüzde finansal tablolarda sunulan bilgilerin güvenilir olup olmadığının araştırılmasındaki en etkili yöntem, bu bilgilerin bağımsız bir uzman tarafından denetlenmesi olmaktadır. Bu sebeple de bağımsız denetime ihtiyaç duyulmaktadır. Piyasadaki bu ihtiyacın yanında, denetimin başarısı, denetimin kalitesine bağlıdır. Denetim kalitesinin ölçütleri ise denetim standartlarıdır. Çalışmamız hazırlanırken de uluslararası finansal raporlama standartlarından yararlanılmıştır. Tez doğrudan uygulama odaklı olup, kuramsal bölüm salt maliyet unsurlarının hesaplanması ile sınırlı tutulmuştur. Uygulamamızda maliyet denetiminin bir parçası olan maliyeti cebirsel olarak hesaplama ve sonuçların muhasebe sisteminde yer alan hesaplara (özellikle maliyet hesaplarına) doğru olarak aktarılıp aktarılmadığının kontrol (mali tablolar denetimi) edilmesi önemli yer tutmaktadır. Uygulamamızda bir stok hesabının işletmeye ilk girişinden, satışına kadar olan bütün süreçler incelenmiş, yüklenmiş olduğu maliyetler hesaplamalarla ortaya konmaya çalışılmıştır. Maliyet denetiminde dikkat edilmesi gereken en önemli husus, her bir işletme için o işletmeye özgü denetim teknikleri kullanarak belli bir denetim programında maliyetlerin doğru hesaplanıp ve muhasebeleştirilmesidir. Doğru maliyet denetimi programını kurmamız, denetim riskini minimize etmemizi sağlayacaktır. Çalışmamızda uluslararası muhasebe standartlarının işletmenin maliyetini etkileyen standartları incelenmiş ve örnekler çözülerek standartlarda yer almayan ayrıntılar maliyet muhasebesi yardımıyla açıklanmaya çalışılmıştır. Uygulama çerçevesinde yapılan araştırmalarda uluslararası muhasebe standartları ülkemizde uluslararası bağlantısı olan veya yüksek cirolu şirketlerde uygulandığı görülmüştür.

EFFECTIVE COST AUDIT AS PER INTERNATIONAL FINANCIAL REPORTING STANDARDS The most efficient method of observing the reliability of the information presented in financial statements is having them audited by an independent authority. This is why independent audit is necessary. The success of the audit depends on the quality of the audit. The criteria of audit quality are audit standards. We have benefited from international financial reporting standards preparing this study. The thesis is directly focused on application, and theoretical part is limited with the computation of cost components. In our application, calculating the cost with a linear way (which is a part of cost audit) and controlling whether the results have correctly been reflected to the accounts in the accounting system (especially to the cost accounts) is very important. In our application all of the processes of a stock account (from purchase to sale), the costs attributed have been shown with calculations.The most important point of the cost audit is to use peculiar audit methods for every single entity and calculating and recording the costs correctly in a certain audit program. Establishing the correct audit program will enable us to minimize the audit risk. In our study the international accounting standards which affect the cost of an entity have been investigated, and the details which don’t exist in the standards have been explained through cost accounting. It has been examined that the international accounting standards are being used in international connected or high earner companies.
Keywords: Maliye; Uluslararası Maliye