Uluslararası ticarette yenilenen ıncoterms®2020 ile 2010 kurallarının karşılaştırılması - Çalık, Fatma Elif (My University, 2020)
Küreselleşmenin sonuçlarından biri olarak, uluslararası mesafeler kısalmış ve ülkeler arasındaki sınırlar giderek kaybolmaya başlamıştır. Arz-talep koşullarındaki değişim ile birlikte üretim, kalite ve maliyet gibi faktörler de göz önünde bulundurularak uluslararası teknoloji ve sermaye yatırımları ve ticaret zorunlu hale gelmiştir. Rutin hale gelen bu durumun bir sonucu olarak ülkeler, ticareti kolaylaştırmak amacıyla prosedürleri azaltmaya, alıcı ve satıcının işlerini kolaylaştırmaya, ticarette ortaya çıkan sorunları çözmeye veya ortaya çıkabilecek sorunları önceden tahmin ederek çözüm aramaya yönelik çalışmalar gerçekleştirmektedirler.Yapılan ticaret sözleşmelerinde, ortaya çıkabilecek anlaşmazlıkları önlemek için risklerin, maliyetlerin ve sorumlulukların kime ait olduğu açık bir şekilde belirtilmelidir. Bu anlaşmazlıkları önlemek amacıyla merkezi Paris'te bulunan 140 ülkenin şirketlerinin temsil edildiği uluslararası bir örgüt olan Milletlerarası Ticaret Odası (ICC), taraflar arasındaki risk, maliyet ve sorumlulukların geçişlerini uzun uzun açıklamalar yerine, tarafların işlerini kolaylaştırmak amacıyla Incoterms kuralları adı altında üç harften oluşan terimlerle açıklamaya ve netleştirmeye çalışmıştır.Bu çalışmada, giderek önemi anlaşılan Incoterms'lere 2020 yılında getirilen yenilikler ile Incoterms®2010 versiyonu konuyla ilgili kaynak ve tecrübelerle karşılaştırılıp, değerlendirilecek ve seçilen terimin taraflar arasındaki masraf dağılımının nasıl gerçekleşeceği gösterilmeye çalışılacaktır.

As a result of globalization, international distances have shortened and the borders between countries have started to disappear gradually. Along with the change in supply-demand conditions, the factors such as production, quality and cost have been taking into consideration, and international technology and capital investments and international trade have become mandatory. As a result of this routine situation, countries, are working to reduce the procedures, to facilitate the affairs of the buyer and seller, to solve the problems arising in the trade or to seek solutions by predicting the problems that may arise.In the trade agreements, it should be clearly stated who owns the risks, costs and responsibilities in order to prevent any conflicts that may arise. The International Chamber of Commerce (ICC) which is an international organization represented to the companies of 140 countries headquartered in Paris, to prevent the disagreements about the transition of risks, costs and responsibilities between the parties; instead of long and long explanations, it has tried to explain and clarify in terms of three letters under the name Incoterms in order to facilitate.In this study, Incoterms which is becaming increasingly important, the innovations introduced in 2020 will be compared and evaluated with the Incoterms® 2010 version with relevant resources and experiences and it will be tried to show how the cost distribution of the selected term will be realized between the parts.
Keywords: Business; Incoterms; International trade; İşletme; Teslim Şekilleri Incoterms; Trade Term; Uluslararası ticaret