Measurement of assets and liabilities according to international accounting standards and an application to airline companies - Yılmaz, İlker (My University, 2005)
Muhasebe ve finansal raporlama çıkar sahiplerine işletmenin finansal pozisyonu, yani yıl sonundaki varlık, yükümlülük ve özsermaye kompozisyonu, ve finansal performansı, yani bir muhasebe dönemi için, hasılat, gider, kazanç ve kayıpların kompozisyonu hakkında bilgi sağlar. İşletmenin finansal sıhhatinin bu iki göstergesi parasal olmayan varlıklara parasal değer verme ve yükümlülüklerin değerlemesine ilişkin benimsenen ilkelere bağlıdır. Bu yüzden, değerleme ilkeleri, finansal raporlama açısından merkezi bir öneme sahiptir. Varlıkların ve yükümlülüklerin değerlemesine ilişkin Uluslararası Muhasebe Standartları tarafından benimsenen ilkeler iki modele ayrılabilir. Maliyet modelleri, tarihi maliyet ve yeniden değerlemeye dayalıdır. Değer modelleri, piyasa değeri veya işletmeye özgü değere dayalıdır. Uluslararası Muhasebe Standartlarının değerleme prensiplerinde tarihi maliyet yaklaşımından gerçeğe uygun değer yaklaşımına doğru bir kayma gözlenmektedir ve gerçeğe uygun değer yaklaşımının gelecekte daha fazla uygulama alanı bulacağı beklenmektedir. Accounting and financial reporting provides stakeholders of business entities about the financial position, which is a composition of assets, liabilities and shareholders’ equity at year end, and about the financial performance, which is a composition of revenues, expenses, gains, and losses for an accounting period. Both of these indicators of financial health of a business entity are dependent on the principles of attaching monetary values to non-monetary assets and valuation of liabilities. Thus, measurement principles have a central importance in financial reporting. Principles adopted by International Accounting Standards for the measurement of assets and liabilities can be divided into two models. Cost models depend on historical cost principle and revaluation. Value models depend on market-based or entity-specific values. Shift from historical cost accounting to fair value accounting is a new trend in the measurement principles of International Accounting Standards and full fair value measurement is expected to be used more extensively in the future.
Keywords: Finansal Raporlama; Muhasebe; Yönetim ve yardımcı hizmetler