Kurumsal kaynak planlaması ile iç kontrol sisteminde sürekli denetim uygulaması - Varlıoğlu, Ayten Başak (My University, 2025)
Bu araştırma, Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) sistemlerinin iç kontrol süreçleriyle bütünleştirilmesi ve sürekli denetim uygulamaları aracılığıyla işletmeler üzerindeki etkilerini incelemektedir. Çalışmanın amacı, ERP sistemlerinin iç kontrol süreçlerini nasıl optimize ettiğini, finansal raporlamada doğruluk, operasyonel verimlilik ve risk yönetimi üzerindeki katkılarını değerlendirmektir. Sürekli denetim mekanizmalarının, geleneksel denetim yöntemlerinden süreç odaklı, proaktif bir yapıya geçişi sağladığı vurgulanmaktadır. Araştırmada, Türkiye ve dünyadaki küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerde kullanılan SAP ERP uygulamaları temel alınmıştır. Veri toplama sürecinde, SAP danışmanları ve süreç mimarlarıyla yapılan görüşmeler ile literatür taramaları bir arada değerlendirilmiştir. SAP üzerinden belirlenen kontrol noktalarının iş süreçleri ile bütünleştirilmesi analiz edilerek, sürekli denetim mekanizmalarının etkisi somut örneklerle desteklenmiştir. Elde edilen bulgular, ERP sistemleri ve sürekli denetim uygulamalarının işletmelerin finansal süreçlerinde şeffaflık ve güvenilirlik sağladığını, operasyonel riskleri azalttığını ve uyum süreçlerini kolaylaştırdığını göstermektedir. Çalışma hem akademik literatüre hem de uygulamalı araştırmalara katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Sonuç olarak, ERP uygulamaları ve iç kontrol sistemlerinin sürekli denetim ile bütünleştirilmesi, işletmelerin rekabet avantajını artırmak ve sürekli başarı sağlamak için stratejik bir gereklilik olarak değerlendirilmektedir.

This research examines the integration of Enterprise Resource Planning (ERP) systems with internal control processes and their impact on businesses through continuous auditing applications. The study aims to evaluate how ERP systems optimize internal control processes and contribute to financial reporting accuracy, operational efficiency, and risk management. It highlights how continuous auditing mechanisms enable a transition from traditional auditing methods to a process-oriented, proactive structure. The research is based on SAP ERP applications utilized by small, medium, and large-scale enterprises in Turkey and worldwide. The data collection process includes interviews conducted with SAP consultants and process architects, alongside a comprehensive literature review. The integration of control points defined through SAP into business processes has been analyzed, and the effects of continuous auditing mechanisms have been supported with concrete examples. The findings indicate that ERP systems and continuous auditing applications enhance transparency and reliability in financial processes, reduce operational risks, and facilitate compliance procedures. This study aims to contribute to both academic literature and practical research. In conclusion, the integration of ERP applications and internal control systems with continuous auditing is considered a strategic necessity for businesses to enhance their competitive advantage and achieve sustainable success.
Keywords: Accounting; Auditing; continuous auditing; Denetim; ERP; financial reporting; finansal raporlama; iç kontrol sistemi; internal control system; Muhasebe; risk; risk management; SAP; sürekli denetim; yönetimi