Determination of hybrid power system applications and development of various sample models - Dinçel, Çağdaş (My University, 2005)
Türkiye, sahip olduğu yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı çözümler üreterek, enerjide dışa bağımlılığını azaltacak daha temiz ve daha güvenli alternatifler geliştirmek zorundadır. Avrupa Birliği'ne katılım sürecinin başladığı bu dönemde, yenilenebilir enerjinin ülkemizde doğru değerlendirilmesini sağlayacak, uygulanabilir çözümler üretecek karar destek modelleri ortaya konulmalıdır. Bu çalışmada, yenilenebilir enerji kaynakları olan rüzgar ve güneş enerjisinin ülkemizdeki potansiyeli incelenmiş, seçilen bölgelerde hibrit sistem uygulamalarının optimize edilmesi amaçlanmıştır. Sistem tasarımı, Türkiye'de tipik bir evin günlük/ aylık elektrik ihtiyacını karşılayabilecek şekilde yapılmıştır. Bu doğrultuda iki tip günlük elektrik ihtiyacı (27kWh ve 9kWh) baz alınmıştır. Ülkemizin yenilenebilir enerji potansiyeli de göz önüne alınarak Muğla-Gebze-Sinop bölgelerinde sistemlerin verimleri incelenmiştir. Fotovoltaik modüllerin ve rüzgar türbinlerinin bu bölgelerde verdiği güçler hesaplanmış, şebekeye bağlı ve şebekeden bağımsız sistemler için maliyet hesabı ve sistem verimleri ortaya konmuştur. Şebekeden bağımsız sistemler için; şebekeye olabilecek minimum uzaklık, şebekeye bağlı sistemler için ise teşvik bedelleri, HOMER bilgisayar kullanılarak hesaplanmıştır. Turkey has to find out renewable solutions in order to decrease its foreign dependency in energy supply. Moreover, Turkey has to develop clean, reliable alternatives to its current energy status. Decision support models developing viable solutions should be established and contribute to the efficient use of renewable energy in the course of accession to European Union. This study examines the current solar and wind potential of Turkey. It aims to optimize the hybrid system options at the selected regions. System design is made in order to meet the daily/ monthly electricity consumption of a typical Turkish house. In that respect, system sizing is based on two different levels of electricity demand, (27kWh and 9kWh). Hybrid systems have been implemented in Muğla, Gebze and Sinop and the outputs of the renewable equipment have been calculated. Minimum breakeven grid distances are given for stand alone systems and grid sell back rates are suggested through using the HOMER software.
Keywords: Elektrik enerjisinin üretimi; Enerji Üretimi; Uygulamalı fizik