Körfez Ekonomik İşbirliği Konseyi Ülkeleri’nin genel ekonomik yapıları ve Türkiye ile olan ilişkileri - Coşan, Senem Arzu (My University, 2007)
KÖRFEZ EKONOMİK İŞBİRLİĞİ KONSEYİ ÜLKELERİ’NİN GENEL EKONOMİK YAPILARI VE TÜRKİYE İLE OLAN İLİŞKİLERİ Çalışmamda Körfez Ekonomik İşbirliği Konseyi Ülkeleri’nin genel ekonomik yapıları ve Türkiye ile olan ilişkileri hakkında bilgilerin yanı sıra Körfez İşbirliği Konseyi’nin kuruluşu amaçları ve Konsey’in yapısı ile ilgili bilgilere yer verilmiştir.Körfez Ekonomik İşbirliği Konseyi’ne üye olan ülkelerin Türkiye ile olan ilişkilerinde;ithalat,ihracat ve dış ticaret hacimleri ile ilgili alanlar ağırlık kazanmaktadır.Bunun dışındaki ekonomik faaliyetler araştırmamızın kapsamı dışında bırakılmıştır. Körfez ekonomik İşbirliği Konsey’inin Tarihi Kuruluşu ve Amaçları;Bölgenin Tarihi ve Coğrafi Yapısı,Konsey’in Kuruluşu ve Amaçları,Konseyi’in Yapısı,Körfez İşbirliği Konseyi’nden Başka Bölgede Kurulan Ekonomik İşbirlikleri,ve Konseyi’in Ekonomik İlişkileri olarak beş ana başlık altında değerlendirilmiştir.Sonrasında Konsey ülkeleri’nin (Suudi Arabistan,Birleşik Arap Emirlikleri,Kuveyt,Katar,Bahreyn,Umman) temel ekonomik yapıları ve Türkiye ile olan Ticari ilişkileri hakkında bilgi verilmiştir. Türkiye ile Körfez İşbirliği Konseyi Ülkeleri arasında ki ekonomik ve ticari ilişkiler çok fazla gelişmemiştir.Bölgenin ekonomik ve ticari potansiyeli düşünüldüğünde bu ilişkilerin istenilen düzeyde olmadığını söyleyebiliriz.Yapılacak olan tanıtım çalışmaları ve ikili antlaşmalar ile bu ülkelerle olan ilişkiler geliştirilebilinir.

THE GULF COOPERATİON COUNCİL COUNTRİES’S GENERAL ECONOMİC STRUCTURES AND RELATİONSHIP WİTH TURKEY My study includes, aims and foundation of The Gulf Cooperation Council and structure of council as well as The Gulf Cooperation Council Countries’s general economic structure and information about relations wıth Turkey. The Gulf Cooperation Council Countries between trade relations with Turkey predominantly depend on import, export and foreign trade capacity. However except this economic business haven’t been in my study. History, foundation and aims of The Gulf Cooperation Council, history of region and structure geograpy, history and aims of Council, other economic cooperation in this region and economic relations of council are studied under five titles. Following chapter, about The Gulf Cooperation Council Countries’s (Saudi Arabia, Kuwait, The United Arab Emirates, Qatar, Bahrain and Oman) basic economic structures and trade relations Which have been with Turkey are given informations There aren’t that much expanded economic and trade relations between Turkey and these countries. Although region’s economic ve trade potential, We can say that trade relations between these contries and Turkey aren’t enough level. However, trade relations between these countries and Turkey can be developed with well-organized advertisement activities and bilateral treaty.
Keywords: Ekonomik Yapı_Körfez Ekonomik İşbirliği Konseyi; Körfez Ekonomik İşbirliği Konseyi; Körfez Ülkeleri; Türkiye_Ekonomi