Dogmatizm ve ahlaki gelişim arasındaki ilişki - EKŞİ, HALİL (My University, 2004)
Başkalarının görüşlerine ve farklılıklara saygı ve ahlâkiliğin iç bir motivasyona dayalı olması önemli 'O insanP erdemledir. Esasında bunlar demokratik ve sivil bir yaşam içinde hayatT öneme sahip prensiplerdir. Bu çerçevede bu iki prensibin mücessemleşmiş / operasyonize edilmiş yapıları olan demokratik-dogmatik tutum ile ahlâkP gelişim değişkenleri arasındaki ilişkinin test edilmesi mevcut çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesinde öğrenim görmekte olan ve rastlantısal örnekleme yolu ile belirlenen 232 öğrenciye (126 erkek, 102 bayan) Kişisel Bilgi Formu, AhlâkP Yargı Testi ile Dogmatizm Ölçeği uygulanmıştır. Cinsiyete göre dogmatizm ve ahlâkP yargı arasında fark bulurken algılanan gelir düzeyi ile eğitim görülen bölüm bir farklılık oluşturmamıştır. Yine çalışmanın asıl tezi doğrulanmış, dogmatizm ile ahlâkP yargı arasında ters yönlü ve kuvvetli bir ilişki bulunmuştur.
Keywords: AhlâkP Gelişim; AhlâkP Yargı; Demokratik Tutum; Dogmatizm; MJT