Oluklu mukavvamakinelerinde termokompresör ve flaş buhar tankı ile enerji geri kazanım sistemi - Arslan, Ersin (My University, 2016)
Endüstriyel sektör enerji harcamaları, işletmelerin yıllık giderlerinin önemli bir kalemini oluşturmaktadır. Enerjinin üretimi ve üretilen enerjinin optimum verimde kullanılması da büyük önem arz etmektedir. Çünkü enerji tasarrufu ile üretim birim maliyeti düşürülmüş olur ki bu da rekabet gücüne pozitif etki eder. Rekabet gücünden uzak işletmelerin piyasaya tutunması oldukça güç hale gelmiştir. Bu durum enerji tasarrufunu zorunlu kılmıştır ki ülkemizde revize edilen enerji verimliliği kanunu ile de işletmeler enerji tasarrufuna teşvik edilmiştir. Dünya genelinde mevcut buhar üretim tesislerinin büyük kısmı düşük enerji verimliliği ile çalışmaktadır. Bunların çoğu çok daha verimli çalışabilecek durumda olasına rağmen sistemin doğru kullanılmadığından kaynaklı verimsiz çalışmaktadır. Günümüz ısı teknolojisinin sunduğu imkânlardan faydalanarak yüksek verim değerlerine ulaşmak mümkündür. Bu verim artışı ile birlikte uygulanan teknolojinin gerektirdiği ilk yatırım maliyetlerinin de kısa sürede geri dönüşü sağlanabilmektedir. Verimli buhar sistemlerinde üretilen buharın tamamının proseslerde kullanılması istenir. Kurulu sistemlerde kullanılmayan enerji atmosfere atılmaktadır. Bu sebeple kullanım oranını arttırmak için çeşitli uygulamalar geliştirilmiştir. Bunlardan biri de kondens içinde bulunan flaş buhardan faydalanmak üzerinedir. Flaş buhar uygulaması ile düşük basınçta buhar elde edilir. Bu buhar çeşitli noktalarda kullanılabilir. Basıncın yettiği yerlerde direkt kullanıma sunulurken, yetmediği yerlerde termokompresör gibi uygulamalar ile desteklenerek değerlendirilir. Tez çalışmamızda buharın daha verimli kullanılması için uygulanması gereken temel konulardan bahsedilmiştir. Bu çalışmamızın temel amacı flaş buhar tankı ve termokompresör ortak kullanımı ile atık buhar enerjisinden prosese uygun kullanılabilir buhar enerjisi üretmektir.

Industrial sector energy consumption is an important item of business of the annual expenses. Production and use of energy in the optimum efficiency of the energy produced is of great importance. Because saving energy reduced the unit cost of production, which will impact positively on the competitiveness. To hold on to market the competitiveness of remote business has become quite difficult. This situation makes it imperative that energy savings and energy efficiency in our country, the company also revised law has been promoted to save energy. Most of the existing steam production facilities worldwide are operating with low energy efficiency. Most of them are due to inefficient working very likely able to work more efficiently although the system is not used correctly. Benefiting from the opportunities offered by today's technology can achieve high thermal efficiencies. The cost of the initial investment required for the technology implemented with increased efficiency can also be provided to return soon. It is required to use all of the steam in processes which produced in efficient steam systems. In the installation system unused energy is excreted to the atmosphere. Therefore, various applications to increase the utilization rate has been developed. One of them is located on the inside condensate to take advantage of flash steam. Flash steam treatment with steam at low pressure is obtained. This steam can be used at various points. Where sufficient pressure offered for direct use in enough places that are supported by applications such as thermocompressors is considered. The steam thesis study has been mentioned key issues that should be applied to more efficient use. The basic aim of this study is to using flash steam tank and thermocompressors appropriate process used steam energy from waste steam energy.
Keywords: Enerji geri kazanım sistemleri; Makine Mühendisliği; Mühendislik