Stokların denetimi ve randıman analizi - Elmas, Kübra (My University, 2019)
Bu çalışmada amaç, Tek Düzen Hesap Planı içerisinde yer alan stok hesap grubunun denetiminin nasıl gerçekleştirildiği ve üretim sürecinde yer alan girdilerin ürün aşamasına getirilmesinde randımanın nasıl sağlandığına yönelik uygulamalı bir araştırma yaparak, konuya ilişkin görüş ve önerilere yer vermektir.İşletmelerin temel finansal tablolarından biri olan bilanço üzerinde yer alan stok hesap grubunun önemli olduğu herkesçe bilinmektedir. İşletmeye uygun maliyet yöntemlerinin seçilmesi, maliyetlerin doğru belirlenmesi, stok kalemi üzerinde hileye yer verilmemesi, girdilerin etkin ve verimli bir şekilde kullanılması işletmenin kârlılığı ve alacağı kararlar üzerinde doğrudan doğruya etkilidir. Dolayısıyla finansal tablolar üzerinde oldukça öneme sahip olan stok hesap grubunun ve üretim sürecindeki randımanın düzgün bir şekilde denetleniyor ve analiz ediliyor olması gerek işletme gerekse üçüncü kişilere yön vermektedir. Bu çalışma ile örnek bir işletme üzerinde stokların denetimi ve randımanına yönelik gözlemler ortaya koyulmaya çalışılmıştır.

The aim of this study is; to put forward an applied research regarding how audit of inventories account is realised and how performance ensured in the production process and give place to reviews and proposals about the issue.Everybody knows the importance of the group of inventories within the balance sheet. Choosing proper cost analysis methodology for the business; determining the costs accurately; avoiding manipulation at inventory items; using the inputs efficiently productively are the key issues regarding the profitability and decisions of the company. Consequently, proper audit of the inventories items within financial tables and the performance are giving direction both to the enterprice itself and to the third parties. Audit of inventories of a sample enterprice and observations about performance are tried to put forward with this study.
Keywords: Accounting; Auditing; Auditing of Stock; Corporations; Denetim; Endüstriyel verimlilik; Envanter denetimi; Envanterler; Finance; Industrial productivity; Inventories; Inventory control; Maliye; Muhasebe; Productivity; Productivity Analysis; Randıman; Randıman Analizi Stock; Stok; Stok Denetimi; Şirketler