Maden ipoteği - Bozok, Hüseyin (My University, 2021)
Madenler tarih boyunca medeniyetin gelişmesinde her zaman önemli olmuştur. Tarımdan sanayiye her sektörde madenler kullanılmaktadır. Bu sebeple de madencilik faaliyetlerinin teşvik edilmesi ve kolaylaştırılması gerekmektedir. Böylece madenlerin ekonomiye daha çok kazandırılması söz konusu olacaktır. Ancak madencilik, oldukça uzun süren ve masraf gerektiren bir iş koludur. Bu süreçte madencinin, işletmesini finanse etmek için kullanabileceği yollardan bir tanesi de “maden ipoteği”dir. Maden ipoteği kısaca; işletme ruhsatından doğan hakların, o ruhsata konu olan maden işletmesi için edilmiş bir borcu temin etmek üzere ipotek edilmesidir. Aslında bir hak rehni olmasına rağmen kanun koyucu bu rehne, önemine binaen, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun ipoteğe ilişkin hükümlerinin uygulanmasını tercih etmiştir. Bu bağlamda bu tez çalışması da öncelikle 3213 sayılı Maden Kanunu’nun ilgili hükümleri, daha sonra da ipoteğe ilişkin hükümler dikkate alınarak düzenlenmiştir. Ayrıca dünya maden finans sistemi de incelenmiş ve karşılaştırma maksadıyla bir ülke hukuku seçilmiştir. Bu yöntemle maden ipoteği kuruluşundan paraya çevrilmesine kadar detaylı olarak anlatılmıştır.

Mines have always been the key factor of development of civilizations throughout history. From agriculture to industry, they are being used in every sector of life. Therefore, mining activities must be encouraged and facilitated. In this way, mines are going to be included in economy even more. However, mining is a long process and requires a lot of finance. “Mine Mortgage” is one of the ways miner can employ in this process to finance mining activities. Mine mortgage is briefly the mortgage of rights arising out of an operating license for a debt that was created to finance the mining activities of said license. Even though it is a type of right pledge, because of its importance, it is considered as a mortgage and the mortgage rules of Turkish Civil Code numbered 4721 are being applied to it. In this regard, this thesis is organized according to first the specific rules of Mine Code numbered 3213 and then the mortgage rules of Turkish Civil Code. Furthermore, world mine finance system is anaylized and a specific country law has been selected with the aim of comparison. With this plan, mine mortgage, from its establishment to its redemption, has been explained.
Keywords: Civil law; Hak Rehni; İpotek; License; Maden; Maden hukuku; Medeni hukuk; Mine; Mining law; Mortgage; Paraya Çevrilme; Redemption; Reserve; Rezerv; Right Pledge; Ruhsat