İlköğretim 4. ve 5. sınıf öğrencilerinin sosyal bilgiler dersi ile ilgili görüşleri - Akengin, Hamza; Sağlam, Döne; Dilek, Arzu (Eğitim Bilimleri Dergisi, 2002)
Bireyin toplumsallaşmasını, kültürünü, tarihini ve kurumlarını tanımasını sağlamanın okulların önemli işlevlerinden biri olduğu bilinmektedir. Örgün eğitim kurumlarının bir diğer işlevi de çocuğa toplumun sağladığı imkanları ve bunlardan yararlanma yollarını öğretmektir. İlköğretimin I. Kademesinde öğrenciyi doğrudan toplumsal hayata hazırlama görevi Sosyal Bilgiler programının amaçları içindedir. Sosyal Bilgiler eğitiminin amaçlarına ulaşmada öğrencilerin yaklaşımlarının tespitini hedefleyen bu çalışma, İlköğretim I. Kademe öğrencilerinin Sosyal Bilgiler dersi ile ilgili görüşlerini saptamak amacıyla hazırlanmıştır. Araştırma evrenini İstanbul’un değişik semtlerindeki ilköğretim okullarının 4. ve 5. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Anket soruları 4. ve 5. sınıf öğrencileri ile yapılan görüşmelerden hareketle elde edilen verileri değerlendirerek Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi İlköğretim Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı öğretim elemanları tarafından hazırlanmış ve ilköğretim öğrencilerine uygulanmıştır. Somut öğrenmeden soyut öğrenmeye geçme aşamasında olan öğrencilerin soyut bir ders olan ve bazı öğrenciler tarafından ezber dersi olarak algılanan Sosyal Bilgiler dersinin daha kalıcı bir şekilde öğretilmesi ve de öğrencilerde olumlu düşünceler geliştirmesi bakımından bu çalışmanın faydalı olacağı kanaatindeyiz.
Keywords: Bireyin toplumsallaşması, Sosyal Bilgiler Eğitimi Programı, Sosyal Bilgiler Öğretimi, İlköğretim Birinci Kademe Öğrencileri.