Principatus devri Küçükasya’sında yeni kurulan kentler ve koloniler - Baylan, Elmas (My University, 2006)
Kent tanımı, belirli bir büyüklüğe sahip, yönetim ve hukuki yapılarının ve donanımlarının bulunduğu, gelişmiş iş alanlarının, merkezi idari yönetim kurumların bulunduğu yerleşimler olarak yapılmaktadır. Kent tanımı yaşam çeşitlerine göre farklı şekillerde de olabilmektedir. Yukarıdaki tanımlama biraz daha genişletilecek olursa: ortak yasa kriterlerinin olduğu, halk tarafından idare edilen, sosyal ve ekonomik birliktelikleri olan ve yapısal gelişime önem veren bunların yanısıra topografik ve idari beraberliğin, sosyal yapı çeşitliliğinin olduğu, para basan, iş alanlarının ve zanaatçıların bulunduğu yerleşimlerdir, denebilir. Kent Antikçağ dünyasının temel kurumlarından biriydi. Hellen ana kentleri, Koloniler seçilirken iyi tarım alanı olması yanı sıra iyi liman olanaklarının bulunması dikkate alınırdı. İlk zamanlar hiç kuşkusuz önemli olan tarımsal nedenlerin yanında sonraki dönemlerde ticari ve ekonomik nedenler de çok önemli olmuşlardır. Ana kentler kendilerine gerekli olan hammaddeleri elde etmek, hem de sanayi mallarına yeni pazarlar bulmak üzere elverişli yerlerde koloniler kurmuşlardır. Roma Döneminde ise kent kurma siyasal bir eyleme dönüşmüştür. Hem imparatorlar irade ve hükmetme güçlerini göstermek için yeni kentler kurmuşlardır, hem de yerli halk imparatora yaranmak ve vergilerden muaf olmak adına kent kurmayı destekleyerek, imparatorun onuruna kentleri adlandırmışlardır. Koloni kurma Roma döneminde de devam etmiş olmakla beraber kurulan koloniler daha öncesinin aksine ticaret ve ekonomik esaslar nedeniyle değil güvenlik adına askeri lejionların yerleşik hayata geçmesi şeklinde olmuştur. Name and Surname: Elmas Baylan Field:History Programme:Ancient History Supervisor:Professor Bülent İplikçioğlu Degree Awarded and Date:Master – January 206 colony, Rome.

NEW FOUNDED CITIES AND COLONIES IN ASIA MINOR IN PRINCIPATE AGE The definition of the city is a settlement of a certain size which includes administrative and legal structures and equipments as well as fully developped work centers and central administrative institutions. This definition may vary according to the ways of living. If we go further with the given definition, we can also descibe it as a settlement administrated by the people where we can find common legal norms, common social and economic interests, architectural development, topographical and administrative collectivity, diversity of social structures, a certain coinage, working areas and handicrafts. The city was one of the essential institutions of the Antic world. While the Colonies, Hellenic main cities, were chosen both the agricultural convenience and the naval posibilities were taken into consideration. Although at first the agricultural reasons were primary, in the following centuries commercial and economical reasons gained more importance. Main cities founded colonies in suitable plasces with the aim of finding new raw material but also obtaining new markets for their industrial products. In the Roman Period founding cities transformed into a political action. While the emperors founded new cities to prove the power of their will and reign in regard of the people, the local people themselves supported the foundation of new cities and even named these cities in the honor of the emperors in order to be rewarded by them with tax exemptions or so. Foundation of the colonies continued in the Roman Period too, but this time they were mainly founded with security reasons, to put the military legions into a sedentary life; not for the commerical and economical reasons as it was the case before.
Keywords: Asya_Tarih; Ortadoğu; Tarih