Genç futbolcularda fonksiyonel antrenmanın atletik performansa etkisinin değerlendirilmesi - Boztepe, Ayhan (My University, 2018)
ÖZETAmaç: Bu çalışmanın amacı: kassal dengesi bozulmuş genç futbolculara uygulanan fonksiyonel antrenman programının, futbolcuların atletik performansları ve fonksiyonel hareketlilikleri üzerindeki etkisinin incelenmesidir.Gereç ve Yöntem: Bu araştırmaya İstanbul Kayaşehir Spor Kulübünde futbol oynayan ve Fonksiyonel Hareket Değerlendirme (FHD) skoru 16 ve altında olan 39 genç futbolcu (yaş: 16. 86, boy: 173.53, beden ağırlığı: 66.88 ) katılmıştır. Futbolcular homojen olarak 3 gruba ayrılmıştır. Tüm gruplar futbol antrenmanlarına haftada 5 gün katıldı. Çalışma 8 hafta sürdü. FAG ilave olarak fonksiyonel antrenman modelini, GAG ise geleneksel antrenman modelini uyguladı. Araştırmanın öncesinde ve sonrasında durarak uzun atlama, sürat, çeviklik, denge ve FHD testleri uygulandı.Bulgular: Verilere göre KG ile GAG ve FAG arasında sezon başı performans ölçümlerinde fark bulunmazken (p>0.05), sezon sonu ölçümlerinde fark bulunmuştur (p<0.01). Tekrarlanan ölçümler arasında KG’ de denge ve FHD performanslarında artış bulunmuş (p<0.05) diğer parametrelerde fark bulunmamıştır (p>0.05). GAG denge, çeviklik ve FHD performanslarında düşüş (p<0.05), durarak uzun atlama performansında (p<0.05) artış bulunurken diğer parametrelerde fark gözlenmemiştir (p>0.05). FAG’ da tüm parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı iyileşme görülmüştür (p≤0.001).Sonuçlar: Sonuç olarak fonksiyonel antrenman modelinin, geleneksel antrenman modeline göre; atletik performansı geliştirmede ve FHD skorlarını arttırmada daha etkili bir antrenman modeli olduğu söylenebilir.

ABSTRACTPurpose: The aim of this study is to investigate the effect of functional training program on the athletic performance and functional mobility of football players.Material and method: 39 young football players (age: 16. 86, height: 173.53, body weight: 66.88) who played football in İstanbul Kayaşehir Sports Club and who had a Functional Movement Screen (FMS) Scroe of 16. were included in this study. Soccer players are divided into three groups homogeneously. All groups participated in football practice 8 weeks and 5 days a week. The functional training group implemented the FAG football training and functional training model while the traditional training group practiced football training and the traditional training model. Before and after this research, long jump, speed, agility, balance and FHD tests have been applied. Results: According to the data, while there was no difference between the performance measurements of KG and GAG and FAG in the beginning of the season (p>0.05), there was a difference in the end-of-season measurements (p<0.01). Among the repeated measurements, there was an increase in the balance and FHD performances in the CG (p<0.05) and no difference was found in the other parameters (p>0.05). In the TTG, there was a decrease in balance, agility and FHD performances (p<0.05), and increased long jump performance (p<0.05), but no difference was observed in other parameters (p>0.05). A statistically significant improvement was observed in all parameters in FTG (p≤0.001).Conclusion: As a result, functional training model, according to the traditional training model; It can be said that it is a more effective training model in improving athletic performance and increasing FHD scores.
Keywords: Athletic Performance; Atletik performans; Beden eğitimi ve antrenman; Fonksiyonel antrenman; Fonksiyonel hareket değerlendirme; Football; Functional Movement Screen; Functional Training; Futbol; Hareket eğitimi; Movement education; Physical education and training