Kalkınma carileri (eğitim) özelinde Türkiye'de 1980 sonrası bütçe politikalarının iktisadi kalkınmaya etkileri - Göktürk, Özgün Selami (My University, 2019)
Topumlar, kendi geleceklerini kendilerinin tayin edebilmelerinden bu yana elde ettikleri siyasi kazanımları, ekonomik özürlüklerle de güçlendirmişledir. Toplumun bir bileşeni olan birey bu doğrultuda kendi ekonomik özgürlüğünü yasal güvenceye bağlamış ve daha yüksek bir farkındalık elde etmek adına kolektif eğitimin bir parçası olmuştur. Bu farkındalığın nesiller boyu günümüze taşınmasıyla toplumlar kendi kolektif gereksinimlerini her yıl yasal zeminde hazırlanan bütçe politikalarıyla karşılama mücadelesi vererek bedelsiz ve kimsenin dışlanmadığı adil eğitim hakkını kazanmışlardır. Bu sebeple de devlete toplumun ortak ihtiyaçlarına uygun eğitim hizmetinde bulunması görevi verilmiştir. Bu doğrultuda, bu çalışmanın amacı, Türkiye'de 1980 sonrası kalkınma carilerine yönelik gerçekleşen bütçe politikalarının toplumsal gereksinimleri hangi düzeyde karşıladığı sorgulanmıştır.

Societies strengthen the political acquitions, which they gain until they have prescribed their own futures by themselves, with the economic freedoms. Individual as a component of the society accordingly has assured her/ his own economic freedom to the legal assurance and has become a part of the collective education for the sake of a higher awareness. By bringing this awareness into the present for generations, societies earn the fair right to education, which is free of charge and excluding no one, while they give struggle for absorption of their own collective requirements by means of budget policies prepared on the legal ground annually. For this reason, the state has been assigned the task of education service, which is appropriate to the common needs of the society. In this direction, the aim of this work is examining that at which level budget policies, which are realized directed to development prevailings after 1980 in Turkey, do meet the necessities of the society.
Keywords: Budget policy; Bütçe; bütçe politikası; Education expenditue; eğitim harcaması; Finance; Financial field; kamusal müdahale; mali alan Budget; Maliye; Public intervention