Kariyer gelişimi açısından psikolojik danışmanların mesleki doyum ve değerlerinin incelenmesi - Alçekiç, Kamile Gamze (My University, 2011)
Bu araştırmada, psikolojik danışmanların mesleki doyumları ve değerlerinin arasındaki ilişkinin ve demografik değişkenlere göre farklılaşmanın olup olmadığının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma veri toplama aracı olarak Mesleki Doyum Ölçeği ve Schwartz Değerler Ölçeği kullanılmıştır. Psikolojik danışmanların mesleki doyumunu belirlemek için kullanılan ölçek Kuzgun, Sevim ve Hamamcı (1999) tarafından geliştirilen bir ölçektir. Psikolojik danışmanların değerlerinin ölçülmesi için kullanılan ölçek Schwartz (1992) tarafından geliştirilmiştir. Verilerin analizinde SPSS for Windows 15.0 paket programında kodlanarak, yine aynı programda araştırmanın amacına uygun olarak, yüzde ve frekans, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Mann Whitney-U, LSD Testi , Kruskal Wallis-H Testi, İlişkisiz Grup T Testi, Pearson Çarpım Momentler Korelasyon Katsayısı Testi istatistik teknikleri kullanılmıştır. Psikolojik danışmanların mesleki doyumları ile değerleri arasındaki ilişki analizi sonucunda mesleki doyum toplam puanları ile değerler testi alt boyutlarından başarı puanlarıyla negatif yönde anlamlı ilişki (p<.05), mesleki doyum toplam puanlarıyla değerler testi alt boyutlarından

denetim puanları arasında negatif yönde anlamlı ilişki (p<.05), mesleki doyum toplam puanlarıyla değerler testi alt boyutlarından evrensellik puanları arasında negatif yönde anlamlı ilişki (p<.05), mesleki doyum toplam puanları ile değerler testi alt boyutlarından yardımseverlik puanlarıyla negatif yönde anlamlı ilişki (p<.01), mesleki doyum toplam puanlarıyla değerler testi alt boyutlarından uyum puanları arasında negatif yönde anlamlı ilişki saptanmıştır (p<.01). Cinsiyet, yaş, medeni durum, mesleğin icraa edildiği yer, uzmanlaşma durumu, çalışma süresi, mesleki eğitim durumu değişkenlerine göre mesleki doyum ve değerlerin farklılaşıp farklılaşmadığı konusunda pek çok bulguya ulaşılmıştır. Anahta Kelimeler: Psikolojik danışman, mesleki doyum, değer ABSTRACT This study aims to investigate the relationship between psychological consultants' occupation satisfaction and values and possible differentiation due to demographical variables. Instruments of the study for gathering data were chosen as Occupational Satisfaction Scale and Schwarz Values Scale. The scale used for identifying the occupational satisfaction of psychological consultants has been developed by Kuzgun, Sevim and Hamamcı (1999). The scale used for identifying the values of psychological consultants has been developed by Schwartz (1992). In the analysis of data, SPSS for Windows 15.0 pack was used for programming and percentage and frequency, One-Way ANOVA (ANOVA), Mann Whitney-U, LSD Test, Kruskal Wallis-H Test, Independent Samples T Test, Pearson Correlation Analysis were used as statistical techniques in compliance with the purpose of the study. Results of relationship analysis between psychological consultants' occupational satisfaction and values has given the following results; negative significant relation (p <.05) between total occupational satisfaction points and achievement points of subdimensions from values test, negative significant relation (p <.05) between total occupational satisfaction points and self-direction points of subdimensions from values test, negative significant relation (p <.05) between total occupational satisfaction points and universalism of subdimensions from values test, negative significant relation (p <.01) between total occupational satisfaction points and benevolence of subdimensions from values test, negative significant relation (p <.01) between total occupational satisfaction points and congruence of subdimensions from values test. Many findings on the possible differentiation of occupational satisfaction and values has been obtained on the basis of gender, age, marital status, location of work, expertise status, professional time and occupational education status variables. Key Words: psychological counselor, occupational/ job satisfaction, value
Keywords: Kariyer Gelişimi; Mesleki Doyum; Psikolojik Danışmanlık