Vergi ve muhasebe yönüyle finansal araçların vergisel denetimi - Sakallı, Muhammet Mert (My University, 2023)
Bu çalışmamda, yirmi birinci yüzyılda dünya ekonomisinde önemli paya sahip finansal araçların sermaye piyasaları açısından kavramsal önemi ve vergisel yönlerden değerlendirilmesi üzerinde durulmuştur. Ayrıca denetim, vergi incelemesi ve vergi denetimi kavramlarının Türk vergi hukuku açısından değerlendirilmesi, Türkiye’de sermaye piyasası ve diğer sermaye piyasası araçlarının şirketlerde vergi incelemeleri yönünden oluşturduğu riskler, Türk vergi Sisteminde sermaye piyasası araçlarının vergi mevzuatına göre değerlemesi konusunda önemli noktalara değinilmiştir. Vergi incelemeleri ve denetimlerinde dikkat edilmesi gereken hususlar ile Türkiye Muhasebe Standartları ve Türkiye Finansal Raporlama Standartlarının Vergi Usul Kanunu ile olan farklılıklarının değerlendirilmesi ve bu farklılıkların vergi incelemelerinde oluşturabileceği riskler ile bu farklılıkların Vergi Usul Kanunu ile uyumlaştırılmasının önemi anlatılmıştır. Ayrıca Türk vergi sisteminin kanunlar ve ikincil mevzuattan oluşan yapısının tebliğ, sirküler ve özelgeler açısından değerlendirilmesi ve bu yapının sermaye piyasası araçları açısından ne gibi düzenlemeler getirdiği, vergi incelemelerinde bu ikincil mevzuattan yararlanılmasının önemi ve kavram kargaşasının önüne geçilmesi amaçlanmıştır.

In my thesis, the conceptual significance of financial instruments, which have an essential part in the world economy in the twenty-first century, in terms of capital markets and their tax assessment are emphasized. In addition, the evaluation of the concepts of audit, tax inspection and tax audit in terms of Turkish tax law, the risks posed by the capital market and other capital market instruments in Turkey in terms of tax inspections in companies, and the valuation of capital market instruments in the Turkish tax system according to tax legislation are mentioned. The issues to be considered in tax inspections and audits, the evaluation of the differences between Turkish Accounting Standards and Turkish Financial Reporting Standards and the Tax Law, the risks that these differences may cause in tax inspections and the importance of harmonization of these differences with the Tax Procedure Law are explained. intercalary, it is aimed to evaluate the structure of the Turkish tax system, which consists of laws and secondary legislation, in terms of communiqués, circulars and rulings, what kind of regulations this structure brings in terms of capital market instruments, the importance of benefiting from this secondary legislation in tax examinations and to prevent conceptual confusion.
Keywords: Accounting; Financial institutions; Financial instruments; Finansal kurumlar; Finansal yatırım araçları; Kurumlar vergisi; Law and Legislation; Muhasebe; Tax administration; Tax audit; Tax ethics; Tax law; Tax pyschology; Tax responsibility; Taxation; Taxation authority; Turkey; Türkiye; Vergi; Vergi ahlakı Corporate tax law; Vergi hukuku; Vergi idaresi; Vergi mükellefi; Vergi peçeleme; Vergi psikolojisi; Vergi sorumluluğu; Vergilendirme; Vergilendirme yetkisi; Yasa ve Yasama