Ürojinekoloji, anormal uterus kanamaları ve üremeye yardımcı tekniklerde hemşirelik uygulamalarına ilişkin akış şemalarının geliştirilmesi - Pekcan, Nuriye (My University, 2011)
Ürojinekoloji, Anormal Uterus Kanamaları Ve Üremeye Yardımcı Tekniklerde Hemşirelik Uygulamalarına İlişkin Akış Şemalarının Geliştirilmesi Hemşirelik hizmetlerinin daha nitelikli ve güvenilir olması, hizmetin kontrol edilmesi ve değerlendirilmesi, insan gücü ve diğer kaynakların daha iyi kullanılması ve çalışanların iş doyumunun artması için standartların belirlenmesi gereklidir. Akış şemalarının kullanımı ile bakımın planlama aşamasından değerlendirme aşamasına kadar hiçbir basamağın atlanmadan uygulanması sağlanabilir. Araştırmamız ürojinekolojide, üremeye yardımcı tekniklerde ve anormal uterus kanamalarında hemşirelik uygulamalarına ilişkin akış şemalarının geliştirilmesi amacıyla tek gruplu yarı deneysel bir çalışma olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma İstanbul ilinde etkin olarak kadın doğum hizmetleri verilen 6 hastanede Ekim 2008-Mart 2009 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini; çalışma süresi içerisinde ilgili servislerde en az altı ay süreyle çalışan ve araştırmaya katılmayı kabul eden toplam 81 hemşire ve ebe oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından literatür taraması sonrasında oluşturulan “Hemşire-Ebe Bilgi Formu”, “İş Akış Şemalarının Etkinliğinin Belirleme Formları” kullanılmıştır. Gerekli izinler ve etik kurul onayı alındıktan sonra ürojinekoloji, üremeye yardımcı teknikler ve anormal uterus kanamalı hastalarda olası riskler belirlenmiş ve akış şeması oluşturma çalışmalarına başlanmıştır. Oluşturulan akış şemalarına yönelik katılımcıların görüşleri alınarak gerekli düzeltmeler yapılmış ve her bir akış şemasını en az bir kez hasta bakımında kullanmaları için tekrar verilmiştir. Katılımcıların uygulama öncesi ve sonrasında akış şemasına ilişkin görüşleri değerlendirildiğinde, her iki ölçüm arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu (p<0.01), hemşire/ ebelerin oluşturulan akış şemalarını etkin olarak değerlendirdiği ve akış şemalarının yararına olan inançlarının arttığı saptanmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur. Akış şeması, Standart hemşirelik yaklaşımı, ürojinekoloji, üremeye yardımcı teknikler, anormal uterus kanamaları

Developing of The Flow Diagrams For Nursing Practices in Urogynecology, Assisted Reproductive Techniques and Abnormal Uterine Bleeding For more qualified and reliable nursing services, service control and evaluation, better use of manpower and other resources and to increase the job satisfaction of employees standards must be determined. With the usage of flow diagrams implementation no loss of any step from planning to assesment is provided. Our research aimed to develop the flow diagrams for nursing practices in urogynecology, assisted reproductive techniques and abnormal uterine bleeding as a single group quasi experimental study . Our study is performed between October 2008 and March 2009 in six hospitals in İstanbul, in which primarily maternity services are given. The sample of the study consisted of a total of 81 nurses and midwives working in the relevant departments for a period of at least six months and agreed to participate in the study. As data collection tools; Nurse-Midwives Information Form and Determining Efficiency of the Flow Diagrams Form created by the researchers after review of the literature are used. After ethics committee approval and the necessary permissions, the potential risks are identified in patients in urogynecology, assisted reproduction techniques and in patients with abnormal uterine bleeding and working on creating flow diagrams is started. Opinions of the participants made the necessary corrections based on the generated flow cdiagrams and each flow diagram is given to use at least once again in patient care. Opinions of the participants were evaluated before and after the usage of flow cdiagrams and the difference between the two measurements was statistically significant (p <0.01), nurses / midwives effectively evaluate the flow charts, the beliefs of the benefits in the flow diagrams was increased. Suggestions have been made in accordance with the obtained data. Key words: Flow diagram, the standard nursing approach, urogynecology, assisted reproductive techniques, abnormal uterine bleeding
Keywords: Hemşirleik Hizmetleri; Kadın Hastalıkları ve Doğum