Yazılı-şifâhî rivayet bağlamında müslim’in eser sahibi hocalarından rivayetleri - Tekin, Dilek (My University, 2015)
kaynak analizi, yazılı-şifâhî rivayet. Yazılı-Şifâhî Rivayet Bağlamında Müslim’in Eser Sahibi Hocalarından Rivayetleri Rivâyet külliyatımızla ilgili en önemli konulardan birisi söz konusu külliyatın kaynakları meselesidir. Hadis musannefatının dayandığı kaynakların tespiti meselesi, hadis rivâyet tarihihin netliğe kavuşturulması için çalışılması gereken bir konudur. Rivâyet tarihine bakıldığında Buhârî’nin ve Müslim’in Sahîhleri gibi hadis eserlerinin titiz nakil yöntemleri takip edilerek vücuda getirildiği, söz konusu musanniflerin kendilerinden önceki literatürün sonraki nesillere ulaşmasında önemli rol oynadıkları görülmektedir. İşte bu bağlamda Müslim’in Sahîh’inin kaynakları söz konusu edildiğinde, onun eserine aldığı rivâyetlerin önceki dönem kaynakları ile ilişkisi akla gelmektedir. Bu eserin kıymetini tespit etmek için her şeyden evvel kendi kaynakları ile mukayeseli tetkiklerinin yapılması zarurîdir. Müslim’in eseri özelinde, onun zatî kıymetine dair söylenilenlerin ilmî mütâlaalar olup olmadığı, kaynaklarıyla mukayeseli bir tetkik sonucuna bırakılmalıdır. Bu nedenle ilk aşamada, Sahîh’de geçen isnadlarda önce Müslim’in şeyhleri arasında eser sahibi olanlar tespit edilmiş ve söz konusu eserlerden günümüze ulaşanlar ile Sahîh-i Müslim’in karşılaştırmalı bir analizi gerçekleştirilmiştir. Böylelikle yazılı-şifâhî rivayet mevzusu sadece teorik olarak tartışılmayarak metin mukayesesinden hareketle bir neticeye varılmıştır.

In The Context of Oral-Written Transmission Muslim’s Transmissions From Authors One of the most important issues regarding the canonical hadith collections is the issue of the source of these collections. Issue about determination of the sources of the musannafat should be studied in order to establish clarity of the history of hadith transmission. When examined the history of transmission,it is seen that Sahih Hadith books such as Bukhari and Muslim’s were brought to the body by following rigorous methods of transport and Musannıf in question themselves are seen to play an important role in reaching the next generation of the previous literatüre. Here when the Muslim’s Sahih resources are mentioned, his narration taken to his work relations with the previously sources comes to mind. To determine the value of this work before all it is necessary to do the comparative tests with their own resources. In particular the work of Muslim, what said about the value of his scientific considerations must be leave the result of an investigation, in comparison with the source. Therefore, in the first stage, author between the Muslim sheikhs in Sahîh’s chain of transmitter has been identified, then the transmissions in Sahih Muslim compare with of these works of author’s who survived.
Keywords: İslam; Kaynak analizi