Beyaz eşya sektöründe tüketici satın alma davranışına etki eden faktörlerin incelenmesi - Güngör, Emel (My University, 2002)
Tüketici ve tüketici satın alma davranışı pazarlama biliminin temelini oluşturduğundan dolayı satın alma kararını etkileyen faktörler pazarlama bölümleri açısından önem taşımaktadır. Bu çalışmada amaç etkili olduğu kabul edilen faktörlerin önem dereceleri ve hangi markaların ilk üç sırayı paylaştıkları araştırılmasıdır. Çalışma iki ana bölümden oluşmaktadır. Teorik bölümde etkili olan faktörler literatürden yararlanılarak açıklanmış, uygulama bölümünde ise beyaz eşya sektöründe beş büyük beyaz eşyanın satın alma kararında hangi faktörlerin etkili olduğu ve ilk üç sırayı paylaşan markalar incelenmiştir. Bu amaçla Zonguldak ili Merkez ilçesinde oturan kişilerden örnek kütle oluşturularak bir anket çalışması yapılmış ve elde edilen sonuçlar SPSS for Windows 10.0 istatistik programına veri olarak girilmiş ve %95 güven aralığı içinde Kruskal-Wallis varyans analizi ve EpiInfo Version 6 yardımıyla ki-kare analizi yapılmıştır. Elde edilen anlamlı sonuçlar şöyledir: Ürünün fiyatı ve yaş arasında anlamlı bir ilişki vardır. ( p=0,023 ) Ürünün fiyatı ve öğrenim düzeyi arasında anlamlı bir ilişki vardır. ( p=0,007 ) Marka adının güvenilirliği ve yaş arasında anlamlı bir ilişki vardır. ( p=0,030 ) Ürünün menşe'i ve yaş arasında anlamlı bir ilişki vardır. ( p=0,004 ) Ürünün menşe'i ve medeni durum arasında anlamlı bir ilişki vardır. ( p=0,038 ) Ürünün basit/ anlaşılır ve kolay kullanımı ve yaş arasında anlamlı bir ilişki vardır. ( p=0,004 ) Ürünün basit/ anlaşılır ve kolay kullanımı ve öğrenim düzeyi arasında anlamlı bir ilişki vardır. ( p=0,046 ) Ürünün akıllı ürün olması ve yaş arasında anlamlı bir ilişki vardır. ( p= 0,047 ) Ürünün akıllı ürün olması ve meslek arasında anlamlı bir ilişki vardır. ( p= 0,013 ) Ürünün satış noktasındaki elemanların tutum ve davranışları ve meslek arasında anlamlı bir ilişki vardır. ( p= 0,017 ) Ürünün servis ağı ve yaş arasında anlamlı bir ilişki vardır. ( p= 0,001 ) Ürünün çevredekilerce tavsiye edilmesi ve yaş arasında anlamlı bir ilişki vardır. ( p= 0,034 ) Beş büyük beyaz eşyada ilk üç sırayı paylaşan markalar;Buzdolabı için, Arçelik, Beko, Bosch; çamaşır makinesi için Arçelik, Beko, Bosch; bulaşık makinesi için Arçelik, Beko, Bosch; ocaklı fırın için Arçelik, Beko, AEG; televizyon için Arçelik, Vestel, Beko olarak karşımıza çıkmaktadır.

Because of customer and customer purchasing behaviors are the base of the marketing science the factors effecting the customer purchasing behaviors are important for the marketing departments. The aim of this study is searching the importance of the effective factors and which brands are sharing the top three. The study includes two main section. The effective factors had explained by utilizing the other studies and books about this issue in the theoretical section; in the research section which factors are more effective in the purchasing decision of big five white goods and the brands sharing top three had searched. For this aim, a questionnaire had prepared and applied on the sample chosen from the people sat in Zonguldak Central town. The results had been given the SPSS statistical program and in %95 confidence interval Kruskal-Wallis variance analysis had been made and in EpiInfo Versin 6 statistical program chi-square analysis had been made. The meaningful results are the followings. There is a meaningful relation between the product price and age There is a meaningful relation between the product price and education level There is a meaningful relation between the reliability of brand and age There is a meaningful relation between the origin place of the product and age There is a meaningful relation between the origin place of the product and marital status of the buyer There is a meaningful relation between the simple/ understandable and easy usage of the product and age There is a meaningful relation between the simple/ understandable and easy usage of the product and education level There is a meaningful relation between the wise product and age There is a meaningful relation between the wise product and occupation There is a meaningful relation between the attitudes and behaviors of the salesmen and occupation There is a meaningful relation between the service network of the product and age There is a meaningful relation between the reference groups recommendation of product and age The brands sharing the top three between big five white-goods are, for refrigerator Arçelik, Beko, Bosch; for washing machine Arçelik, Beko, Bosch; for dish- washing machine Arçelik, Beko, Bosch; for oven-stove Arçelik, Beko, AEG; for television Arçelik, Vestel,Beko.
Keywords: Tüketici Davranışı; Üretim Yönetimi