Türk hukukunda anlaşmalı boşanma - Asan, Sedanur (My University, 2023)
Evliliği sona erdirme noktasında mutabakata varan eşlere diğer boşanma sebeplerine nispetle daha hızlı ve kolay bir süreç içerisinden geçerek boşanma imkânı sağlayan ve tezin ana konusunu oluşturan anlaşmalı boşanma, Türk Medeni Kanun’unun 166’ncı maddesinin 3’üncü fıkrasında düzenleme alanı bulmuştur. Tezin ilk bölümünde öncelikle boşanmaya ilişkin genel açıklamalar yapılıp mevzuatımızda düzenlenen boşanma sebeplerinden bahsedilerek, anlaşmalı boşanmanın Türk pozitif hukukuna girişine ilişkin tarihsel sürece değinilmiştir. İkinci bölümde, kanunda zikredilen boşanma sebeplerinden biri olup tezin ana konusunu oluşturan anlaşmalı boşanmanın şartları, doktrinde yer alan görüşler ve Yargıtay içtihat ve uygulamaları ile ayrıntılı bir şekilde irdelenmiş, eksik veya yetersiz kalınan noktalar tespit edilerek konuya ilişkin görüş ve tavsiyelerimiz doğrultusunda çeşitli çözüm önerileri sunulmaya çalışılmıştır. Tezin üçüncü bölümünde, anlaşmalı boşanmanın şartlarından biri olup tarafların kendi aralarında düzenlemeleri gereken anlaşmalı boşanma protokolünün geçerliliğine, içeriğine ve protokol üzerinden yöneltilebilecek taleplere ilişkin konulara, uygulamada karşılaşılan muhtelif durumlar üzerinden açıklık getirilmeye çalışılmıştır. Tezin dördüncü ve son bölümünde ise konunun mukayeseli hukukta karşılaştırmalı olarak nasıl düzenlenip ele alındığı ifade edilmiştir.

The consensual divorce, which is regulated in the 3rd paragraph of the 166th article of the Turkish Civil Code, titled irretrievable breakdown of the marital union, has different importance from other divorce reasons since it prioritizes the wills of each party. The first part of the thesis explains some of the main reasons for divorce and mentions the legislation that regulates divorce. This section also describes the historical process regarding the entry of divorce into Turkish positive law. The second part covers the reasons for consensual divorce, the views in the doctrine, and practices of the Supreme Court. Missing or insufficient points were determined and discussed. Various solutions have been tried to be presented in line with our opinions and recommendations regarding the issue. In the third section, we tried to clarify various situations related to the conditions of uncontested divorce and the parties' own validity, content, and issues related to the requests that can be made through the protocol. In the final section, we discussed how comparative law regulates and interprets consensual divorce.
Keywords: Anlaşmalı boşanma; Anlaşmalı boşanma protokolü Divorce; Boşanma; Consensual divorce; Divorce; Law and legislation; No-fault divorce; Turkey; Türkiye; Uncontested divorce protocol; Yasa ve yasama